Înapoi

        Rău de mare      

- 18.04.2011 -

 

Mă trezesc complet refăcut, îmbrac haina de vânt și ies în cockpit. E încă beznă și din nou îl găsesc pe Constantin de cart.

-Ce-i? Ai făcut ochișori?

-Da.

-Dacă ești odihnit, te las pe tine de cart și merg și eu să dorm un pic.

-OK, las` pe mine.

-Dacă vezi vapoare, dacă se schimbă vântul sau orice altceva, mă trezești. Mai bine să mă trezești de 10 ori degeaba, decât o dată prea târziu.

Cu aceasta Constantin dispare și rămân singur. Tabloul mării scăldat de razele lunii e măreț. Nu sunt vapoare iar vântul cade, împigând yachtul cu doar 3 noduri, așa că am timp să studiez bolta cerească. Îmi place să stau de cart fiindcă postul îmi oferă statutul de observator, aproape inexistent în lumea din care vin. Omul modern este omul spectator, ce se plictisește repede, ce are nevoie de stimuli și de permanentă schimbare. Pixelii de pe monitoarele lui îl satisfac cu imagini galopante ce dispar, lăsând doar impresii. În antiteză, observatorul e capabil să urmărească fără să se plictisească imagini imobile, care prin nemișcare îl obligă să-și îmbunătățească percepția, să o schimbe mereu prin descoperirea altor și altor detalii, a altor și altor fațete. În timp ce spectatorul e un surfer pe suprafața realității, observatorul e un scafandru ce sondează realitatea în profunzime. Mă gândesc la toate acestea în răcoarea plăcută a nopții, până ce, un zgomot de coardă plesnită și sunetul profund al unei piese metalice căzute pe punte mă readuc la nivelul mării. Pe moment nu descopăr defecțiunea însă dimineața, la inspecția pe care o fac împreună cu Constantin, descopăr două întinzătoare lipsă la întăriturile superioare ale sarturilor și implicit două cabluri metalice ce se bălămbănesc ăn funcție de jocul catargului.

-Nu avem întinzătoare de rezervă dar ar trebui să urcăm să imobilizăm cablurile, să nu lovească în vele și catarg.

Constantin scoate din depozitul pupa scăunelul din chingă, desface de la velă o parâmă ce coboară din vârful catargului și-l atașează de ea.

-Pune parâma pe vinci în 3 spire și ridică-mă. Când mă dai jos, scoți manivela și controlezi curgerea cu mâna stângă. Ai grije să nu se încalece spirele că n-o mai scoți decât tăiată bucăți și la capătul ei sunt eu.

M-a făcut praf: e prima oară în viață când pun mâna pe vinci! Sincer, aș fi preferat să fac operațiunea asta cu o velă dar îmi spun că dacă Constantin îmi oferă încredere e momentul să arăt că e justificată. Pun cele trei spire necesare pe tamburul vinciului și dau să blochez parâma când skipperul, legat lângă catarg, îmi strigă:

-Am spus trei spire!!! Mai pune una!

-Dar sunt deja ...

-Nuuuuu! Mai pune una!

Știu număra până la trei dar pe yacht skipperul e autoritatea supremă, absolută, ce poate schimba sistemul zecimal, tabla înmulțirii, sensul de rotație al planetei, numai pe Dumnezeu nu. Așa că mai pun încă o spiră ce-i readuce skipperului zâmbetul pe buze și încep să dau la manivelă. Aoleu mami, nu credeam că skipperul e așa de greu! Trag cu o mână, apoi cu amândouă, apoi mă ia cu leșin: n-am mâncat nimic de ieri dupăamiază și simt că nu am energie dar continui să învârt de manivelă căci, sus pe catarg, bâțâiala skipperului în ritmul ruliului e probabil mult mai greu de suportat.

Constantin prinde cablul rebel și-l imobilizează cu un șiret, după care îmi face semn să-l cobor. De data asta e mult mai ușor, trebuind doar să strunesc micul „g” furnizat gratuit de pământul natal.

-Gata, mi-a ajuns bâțâiala, anunță skipperul.

Pentru al doilea sart trebuie procedat identic în celălalt bord așa că mă ofer voluntar pentru ascensiune.

-Vrei să urci?

-Da.

-Nu ți-e frică?

-Nu.

Nu mi se pare deloc complicat. De câte ori n-am spânzurat de-un fir? În Piatra Craiului, în Avenul Vlădușca, coborând în cavitatea sub formă de clopot, pe firul ce se răsucea cu mine, oferindu-mi panorama de 360 grade a pereților umezi, sclipind în lumina lămpii cu acetilenă. Sau sub cupola metalică a halei de zincare de la Roșiori, vopsind grinzile uriașe sub care era cuptorul și bazinele de decapare, sau poate pe stâlpul de radiocomunicație de la Șinteu, cu găleata de vopsea atârnând sub mine. Nu mi-e frică, însă mă simt lipsit de putere și parcă pentru prima dată înțeleg vorba cu care, copil fiind, eram adesea îmboldit:

-Ce? N-ai mâncat azi?

Știu că au mai rămas de aseară doi cartofi fierți și îi mestec cam fără poftă, pe băncuța din pupa. În ciuda foamei ce-mi răscolește măruntaiele, gura refuză mâncarea și mestec în silă și înghit forțat mâncarea ce parcă s-ar opune să fie devorată. Niciodată n-am crezut că doi cartofi pot opune atâta rezistență și mă bucuram că am terminat când deodată i-am simțit înapoi în gât și fără să mă mai opun, m-am aplecat peste bord și i-am deșertat într-un spasm eliberator, urmat de altele, până ce m-am simțit din nou ușor. O senzație de bine, neâncercată pănă atunci m-a cuprins imediat ce am terminat și cu toate că încă îmi lipseau resursele, am umplut găleata cu apa noastră cea de toate zilele și am spălat locul supliciului.

-Ce-i? Mă întreabă Constantin, surprins. Ceva murdărie?

Îi arat cu degetul spre propriul stomac.

-Du-te la prova și uită-te în zare, apoi culcă-te în cabină!

Sunt OK. Actul purificator a alungat până și greața ușoară de dinainte, însă sunt vlăguit de resurse așa că mă conformez.

Răul de mare este un protest al organismului față de informațiile contradictorii pe care le primește de la sistemul senzorial. Dacă ținem cont c㠄giroscopul” organismului se află localizat la nivelul urechii interne, am putea spune, mai în glumă, mai în serios, că este vorba despre neconcordanța între ce vezi și ce auzi: „giroscopul” semnalizează că te afli în mișcare, câtă vreme ochii fixați pe anumite obiecte transmit imagini statice. Rămân o vreme pe punte, măturând cu privirea întinderile marine, apoi mă retrag în cabină pentru un somn reparator.

........................................................

Mă trezesc transpirat. E cald. Foarte cald. Prin trapă soarele pârjolește. Ies pe punte. Vântul s-a rotit în pupa și cât timp am dormit, Constantin și Ovi au înălțat spinakerul într-o încercare de a naviga cu vele. Din păcate vântul e prea slab și pe deasupra inconstant, așa că acum mergem cu motor.

-Cum e? Ți-a trecut?

-Da, sunt OK.

-Te urci?

-Sigur!

Mă instalez în scaunul din chingă și în ritmul rotațiilor vinciului urc centimetru cu centimetru dealungul sarturilor. Cu tot calmul, yachtul se clatină binișor așa că îmi încolăcesc picioarele pe după parâme în încercarea de a mă fixa. În câteva minute fixez cu un șiret cablul buclucaș apoi, înainte de a da semnalul de coborâre, scot aparatul de foto și iau câteva imagini de la înălțime.

Skipperul  invită lumea la masă însă nu pot mânca: simt că nu-mi trebuie. Pe de-o parte e căldura de amiază, pe de altă parte ușoara greață ce a apărut iarăși și poate setea continuă ce nu trece cu apă. Mă mulțumesc să îmi umplu o cană cu lapte, în care moi câțiva biscuiți.

Ca să mai uit de greață, dupăamiază scot o găleată de apă și înarmat cu o perie, curăț pe punte parâma plină de alge și scoici cu care am fost amarați în marina din Guadeloupe. Ovi cu Constantin desfac podelele din cabină pentru a scoate apa infiltrată în prima noapte prin toate compartimentele santinei. Odată terminată treaba cu parâma, mă alătur și eu operațiunii de asanare, destul de anevoioasă deoarece pompa de mână cu care tragem apa într-o găleată e miniaturală și în plus, ruliul plimbă apa de colo colo, fiind aproape imposibil să o localizezi sub sorb.

Încet, căldura cedează și ne găsim loc prin cockpit. În următoarele ore singurele evenimente notabile sunt întâlnirea cu două vapoare ce ne trec prin ambele borduri.

-Ne distrăm un pic? întreabă Constantin punând mâna pe stația VHF. Sailling Yacht Promise Kept calling you! Sailling Yacht Promise Kept calling you!

Stația prinde viață și printre pârâituri și paraziți, într-o engleză cu accent chinezesc aflăm că nava din tribord e un transcontainer în drum spre Florida. Episodul ne mai scoate din amorțeală, apoi împreună cu Ovi mai torn o canistră cu motorină în rezervor, cu toată gama de manevre aferente operațiunii: deschis magazia pupa în timp ce Ovi iese pe platforma din spate, scos canistra, fixat tulumba, nimerit împreună cu Ovi bușonul, așteptat golirea, preluat și șters canistra de motorină, băgat totul în magazie și fixat capacul banchetă.

S-a mai scurs o zi, ce ne-a apropiat de țintă cu încă 85 de mile. Nu e cine știe ce. Nu e vânt. Fără motorul ce merge continuu am sta aproape nemișcați. Un cer frumos, plin de turme blajine de cumuluși lățoși nu promite nici o schimbare în următoarele zile.

Constantin ne lasă să ne împărțim cum vrem primele două carturi ale nopții și se retrage în cabină. L-aș lua eu pe primul dar lipsa activității tinde să mă adoarmă. Mai rămân pe punte o vreme urmărind spectacolul apusului, apoi mă retrag în cabină. Mi-e greață mereu și prin somnul de veghe aud cum vântul din pupa flutură velele.

 

                                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - mai 2011 

 

                                     Înapoi