Înapoi

        Ispita     

- 20.04.2011 -

 

Probabil că în timp ce eu dorm, cineva stă de veghe, altfel nu am cum să-mi explic faptul că în fiecare dimineață mă trezesc tocmai la timp pentru a prinde răsăritul. Am din nou gura încărcată așa că e obligatoriu ca în drum spre punte să fac escală pe la baie, în schimb decid că sunt suficient de tăbăcit ca să nu mă mai ung cu crema împotriva arsurilor.

Ca de obicei, în cockpit îl găsesc pe Constantin. Răsăritul nu e nici pe departe la fel de spectaculos ca în zilele trecute, prin urmare hoinăresc cu privirea mai degrabă asupra valurilor, în căutarea peștilor zburători. Din păcate se pare că și în adâncuri marea e la fel de pustie ca și la suprafață căci, neavând de cine să încerce să scape schimbând mediul, peștii zburători nu se arată. Nimeni și nimic nu apare ca să rupă monotonia șirului neregulat de valuri. Tonomatul interior îmi cântă Nicu Alifantis pe versurile lui Frederico Garcia Lorca: „Mare-albastră, giuvaer/A lucit în depărtare/Dinți de spumă albă-n soare/ Buze umede de cer ...”

Ia stai! Să mi se fi părut? Ceva mare și greu a picat în apă la marginea orizontului meu vizual, aruncând în aer o jerbă de stropi. Fixez insistent orizontul pe direcția memorată și da, nu a fost o halucinație, la doar câteva secunde îi strig lui Constantin:

-Delfini în prova tribord!

-Ia-ți aparatul foto și du-te la prova!

Evenimentul e în stare să resusciteze orice spirit adormit, mai puțin pe al lui Ovidiu care, refăcându-se în careu după ultimul cart, nici măcar nu tresare atunci când tropăim pe punte bulucindu-ne peste ancora din balconul prova. Constantin a avut dreptate: jos, sub etravă, câteva perechi de delfini își împletesc siajele într-un dans acvatic întrerupt de scurte salturi arcuite, la suprafață. Prin apa limpede le vedem cu cea mai mare claritate trupurile musculoase încordându-se.

-Servus dragii mei! Ce bine că ați venit să vă vedem! Și eu vă salut și mă bucur de voi, că sunteți frumoși, deștepți ... Servus fetița mea ...

E Constantin care parcă și-ar revedea prieteni vechi. Îmi povestește că o dată, în Marea Nordului, pe o furtună cumplită, delfinii le-au ținut companie până ce vremea s-a îndreptat. Spectacolul durează câteva minute, apoi pentru o scurtă perioadă mai rămân cu noi doar două perechi ce brusc, ies din drumul yachtului dispărând în imensitatea mării. Abia acum observ că în jur e plin de pești zburători, semipăsări ce planează tangent la valuri, uneori atingând câte o creastă de care se ajută pentru un nou impuls.

 

 

          Marea e de gradul 1. Calm. Soare. Mă simt bine, nu mă mai chinuie greața. Constantin s-a retras în cabină pentru somn și am rămas singur pe punte. În cursul dimineții vântul s-a rotit câteva grade și nu mai navigăm cu velele în foarfecă. Mi-am făcut un ceai din care sorb cu înghițituri mici și între două reprize de hidratare îmi cânt cele mai bune melodii de la Sarmalele Reci. Dinafară tabloul poate să pară puițin trist dar nu e decât joaca aceea a copiilor mici ce știu atât de bine să-și țină singuri de urât, în plus mai e orizontul albastru, plin de subtilități. De pildă urmăresc umbra norilor pe suprafața apei. Ușoara diferență de temperatură pune în mișcare jocul presiunilor iscând vânturi locale trădate de încrețirea suprafeței mării. Îmi verific teoria cu ajutorul sensibilelor instrumente ale bordului: atunci când ajungem la umbră, viteza crește cu o zecime sau două de nod.

           La vremea prânzului tot echipajul e în cockpit și de comun acord hotărâm că ar fi nemaipomeniți niște tăiței cu varză. Cum mâncarea e un adevărat burete al stării bucătarului, încep prin a căuta o muzică adecvată pe care o găsesc pe hardul parcimonios utilat, în folderul Bing Crosby. În timp ce boxele revarsă în cabină un strașnic cântec de luptă, înșfac un satâr cu care cioplesc frumușel căpățâna de varză de-i sar așchiile prin tot careul, arunc în cratiță ce-a mai rămas pe cârpător și în timp ce mâncarea se moaie la foc mic dându-se huța pe aragazul legănător, apuc să dau ocol scenei de luptă cu camera de filmat.

 



Marele rafinament al verzei călite e piperul și printre numeroasele condimente de la bord avem, har Domnului, condimentul solicitat. În scurt timp mâncarea este gata și echipajul uită de tot, de mare și de vapoare și zornăind din tridenții lui Neptun, dă gata oala cu paste. Piperul își face efectul, stomacul cere un duș rece și-l urmăresc amuzat pe Constantin care extrage din lada frigorifică o doză de Tuborg ce n-a adăstat acolo mai mult de 10 minute. O strânge în palmă șovăielnic, apoi o schimbă cu alta, la fel de călduță, pe care însă se hotărește să o desfacă, ia un gât în timp ce urcă scara, lăsând în urmă un siaj de bodogăneli:

-Huo! Bere caldă!!! Infamie!!!!! Echipajul ăsta se răzvrătește ...

Dupăamiaza trece cu ochii pe loch. Toată lumea se gândește că mâine vom debarca și din când în când, fără ca nimeni să i-o ceară, câte unul coboară în cabină, inspecteză datele de pe ecran și strigă pentru a fi auzit din cockpit:

-         X ore până la destinație.

 

Constantin scrie în jurnalul de bord

La o inspecție de rutină, descopăr că portocalele mucegăiesc. Desigur, nu putem ține toate alimentele în lada frigorifică, ce și așa a început să miroase fetid. E clar acum că raportul dintre proviziile noastre și pofta de mâncare e disproporționat și doar apa potabilă și desigur berea (dacă nu se strică lada frigorifică) sunt în real pericol să se termine.

Spre seară apar nori de medie altitudine ce-și oferă suprafața pentru jocul de culori al apusului. E cel mai frumos spectacol de până acum și fără să scoatem o vorbă, instalați în scaunele tari ale bordului, urmărim spectacolul gratuit. Natura creează peisaje incredibile care, dacă ar fi capturate fidel, ar fi considerate veritabile kitsch-uri. Totuși, privite live, reușesc să ne taie răsuflarea. E curios cum după 10 fotografii cu apusuri superbe leșinăm de plictiseală, în timp ce la unul singur putem sta nemișcați minute în șir.

Odată cu soarele Ovi coboară în cabină. Sunt doar eu cu Constantin pe bancheta cockpitului și simt că vrea să-mi spună ceva:

-Crocodile, hai cu noi până la capăt.

Sunt cuvintele de ieri însă de astă dată sunt spuse pentru a fi luate în serios. N-ar trebui să mă gândesc fiindcă am deja răspunsul împachetat în plic laolaltă cu biletele de avion, dar totuși, fac un exercițiu de imaginație și mă văd cu puterea gândului străbătând Pacificul ... Nu-i vorbă, propunerea mă măgulește, mai mult, „mie drag cu cine m-am adunat” însă gândul Pacificului mă sugrumă. Așa cum a spus Kazathakis, fiecare are o funie în jurul gâtului, doar că a unora este mai lungă. Poate că marinarii scapă de ea atunci când le este aruncată parâma. Poate. Dar când vine vorba despre continuarea călătoriei eu o simt pe a mea la locul ei. Desigur, poți să scoți sabia și s-o tai, ca Alexandru cel Mare, dar atunci, tot ca și el, nu vei mai putea să te întorci. Singura cale de întoarcere e ca cineva, altul decât tine, să-ți pună capătul parâmei în palmă și eu nu am capătul așa că abat discuția spre celălalt aspect, deloc de neglijat:

-Chiar dacă aș avea libertatea să vin, nu cred că aș rezista.

Suntem plecați de 4 zile și totul e frumos fiindcă nu ne luăm ochii de la marea albastră, de la apusurile aprinse, fiindcă ne aducem aminte că acum câteva zile asta ne-am dorit prin toți porii, findcă ne simțim solidari cu toți cei ce vreodată au stat sub vele, fiindcă simțim că am aruncat măcar temporar lestul cotidianului pentru a ajunge atât de departe, dar mai ales fiindcă ne facem că nu observăm cum, pătrunse de sare, toate obiectele devin jilave și lipicioase, cum aerul din lada frigorifică se împute, cum subiectele de discuție sunt tot mai puține tăind punțile de legătură dintre noi, cum pielea noastră e o barieră din ce în ce mai subțire în calea sulițelor soarelui și a otrăvurilor mării.

-Tu vei rezista. Te-am observat, poți să ajungi până la capăt.

Nu știu. Acum mă bucur de sănătate dar nu uit senzația leșioasă de greață ce te face să urăști cel mai mic gest. Constantin îi spune „plăcuta senzație de rău de mare”. O simte și el dar s-a obișnuit cu ea și o ține pe aproape ca pe-o umbră. Pe mine însă mă inhibă, e ca și cum aș avea trasă pe jumătate frâna de mână. Atunci când e prezentă, pur și simplu îmi taie cheful și din orice acțiune, cât de mică, face un act de voință.

-Poate că ai dreptate. S-ar putea să ajung până la capăt în sensul că, rezistând până ce trec dincolo de un anume prag, nu va mai conta nimic.

Dacă nu te doboară, poți să te obișnuiești și cu răul, să faci din el a doua natură. Dar nu e cazul să încerc, funia din jurul gâtului nu mă lasă să cad pradă ispitei

                                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - iunie 2011 

 

                                     Înapoi