HOME

înapoi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOME

înapoi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOME

înapoi

Cum se ajunge în Turcia:

            Pentru cei ce nu optează pentru automobil, cel mai convenabil mijloc de ajunge în Turcia este trenul (raportul cel mai bun rapiditate/confort/preț). Din București, Bosfor Expres pleacă zilnic la vremea prânzului (13) și ajunge dimineața în Istanbul (8:30) iar la întoarcere pleacă seara (22) și ajunge dupăamiaza (16:30). Asta când nu are întârziere. Trenul are un vagon cușetă și unul de dormit, deci confort maxim. Cu autocarul e mai ieftin dar și confortul e ... pe măsură. Pentru cei ce sunt din interiorul țării (deci trebuie să facă și drumul până la București) cea mai bună alegere pare să fie biletul Balkan Flexipas. Noroc: câteodată conductorii nu au chef să completeze formularele biletului și când ajungi acasă poți rămâne încă cu călătorii (din păcate biletul e valabil doar o lună calendaristică). Detalii primiți la orice agenție CFR. Preț estimativ/persoan㠖 100Euro.

  Gara Sirkeci, Istanbul

Viza:

            Viza se primește pe loc, la frontieră. În decembrie 2007 costa 12$/persoană. E bine să aveți bani mărunți că la vamă nu s-a auzit de rest.

 

Valuta:

            În Turcia par să fie la modă dolarii, dar și cu euro e OK. În gara Sirkeci există birou de schimb lângă casele de bilete.

 

Bagajele

           În gară nu există serviciul "Bagaje de mână" dar există un safe cu compartimente bine proporționate, în care încap chiar și rucsacii de 80l.

 

Cazarea la Istanbul:

            Istanbulul abundă de hoteluri însă (dacă nu sunteți oameni fini) probabil vă interesează o cazare decentă și ieftină. În Sultanahmet (cartierul turistic) veți găsi o sumedenie de hosteluri unde în camere de 3x3 încap în paturi suprapuse 4-6 persoane, la prețuri în jur de 10$/persoană (nu uitați să negociați). Oricum, Sultanahmetul este (turistic) cea mai bună alegere. Dacă vreți să mergeți la sigur și să nu pierdeți timp la fața locului, puteți să vă faceți rezervare pe internet.

  Motif Hostel

http://www.motifguesthouse.com/ - guest house in Istanbul
http://www.hostels.com:80/en/maps/Bahaus-Guesthouse/6418/ - guest house in Istanbul
http://www.istanbulcityguesthouse.com/gur_hotel_istanbul.php - guest house in Istanbul

Mâncarea

            În Istanbul mâncarea se găsește ușor, cu singurul inconvenient că e mai scumpă decât la noi. Din mers puteți lua cu 0,5 lire (1 leu) covrigi cu susan de la ambulanți. Cele mai ieftine localuri sunt cele de genul Fast Food (în zona gării sunt destule) unde găsiți pizza, chebab sau tot felul de chifle umplute cu te miri ce.

            La restaurantele cele mai ieftine un fel de mâncare costă în jur de 5 lire (10 lei). Berea e cam 4 lire (8 lei), oranjada din portocale proaspăt stoarse, cam tot pe acolo. Asta în buricul târgului, dar dacă vă îndepărtați de Sf. Sofia se poate să găsiți prețuri un pic mai bune. Oricum, nu călcați în restaurantele de pe podul Galata care sunt capcane pentru turiști (prețuri exorbitante).

            Apa: 1,5l la pet - 1 liră (2 lei)

 

Vânătă umplută și pilaf - 5 lire

http://www.igougo.com/dining-reviews-b143949-Istanbul-Vitamin_Restaurant.html - restaurant vegetarian in Istanbul

Obiective turistice

            Intrările la obiectivele turistice sunt cam pipărate: în 99% din cazuri biletul costă 10 lire (20 lei), indiferent dacă e Sf. Sofia sau vre-o prăpădită de bisericuță. Pentru a vedea Istanbulul turistic și a face o croazieră pe Bosfor sunt de ajuns 3 zile.

            Ce e de vazut:

 

1. Muzeul Sfânta Sofia - construită ca biserică, transformată în moschee după căderea Constantinopolului, actualmente muzeu

2. Palatul sultanilor, Topkapi - în spatele Sf. Sofia

3. Yerebatan Cistern - peste drum de Sf. Sofia, un adevărat palat subteran inundat, cu rol de rezervor de apă

4. Marele bazar - interesant spectacolul bazarului. Multă marfă de slabă calitate. Ce e bun, e scump.

5. Piața de mirodenii, cu culorile și aromele sale

6. Moscheile (Albastră, Bayazid, Eminonu, etc.)

7. Turnul Galata din orașul nou

8. Strada Istiklal (principala arteră comercială)

9. Apeductul

10. Croazieră pe Bosfor

11. Insulele din Marmara

12. Hipodromul - cu obeliscul egiptean

13. Și nu în ultimul rând, spectacolul oricărei străduțe din Sultanahmet

Fotografii în Istanbul

Sf. Sofia - este o clădire imensă, întunecoasă: luați-vă deci superangularul și neapărat trepiedul. Cel mai bun moment al zilei este la amiază, când soarele puternic strecoară prin mulțimea de geamuri adevărate sulițe de lumină

Yerebatan Cistern - este un fel de palat subteran luminat cu reflectoare electrice. Per global este întunecos așa că un trepied e binevenit.

Moscheile - cele renumite sunt imense așa că înarmați-vă cu superangularele cele mai strașnice. Cu teleobiectivele puteți surprinde de la distanță portretele credincioșilor ieșind, la terminarea rugăciunii: nimeni nu se va feri din calea obiectivului, crezând că vă interesează edificiul.

Apeductul - este mai fascinant la căderea serii, când se aprinde iluminatul arhitectural (atenție, nu prea târziu, cînd cerul devine negru)

Topkapi - în multe săli, fotografiatul e interzis.

Transportul în interiorul țării

           Pe rutele interne e foarte comod de călătorit cu autobusul. Turcii au foarte multe companii care operează pe toate rutele posibile și datorită concurenței serviciile de transport sunt la înălțime: călătorii cu autocare noi cu servicii la bord, la prețuri relativ mici. Pe rutele lungi se pleacă noaptea așa încât deși călătoria nu e foarte odihnitoare, elimină din nopțile cu cazare și nici nu răpesc din zilele rezervate turismului.

          În Turcia poți să-ți cumperi bilet de autobus între oricare 2 localități. Dacă e vorba de localități obscure te va lua un microbus până la cel mai apropiat oraș unde vei fi îmbarcat într-un autocar. Orice agenția de turism (și de cele mai multe ori chiar și recepționerii de la hotel sau pensiuni) îți pot face rezervări sau vinde bilete de autobus (lucrând pentru companii). Uneori e rentabil să cumperi de la ei (de pildă autogara din Istanbul e prea departe de Sultanahmet pentru a renta deplasarea) dar atenție cum negociați: fiecare intermediar va încerca să umfle propriul comision (prețul real al biletului îl veți afla abia la autocar unde în schimbul voucherului eliberat de agenție veți primi adevăratul bilet de călătorie).

Tarife pentru diferite rute:

Istanbul - Goreme 34 TL

Goreme - Pamukkale 30 TL

Selcuk - Istanbul 30 TL

 

 Capadochia

            Capadochia este stranie și vastă. Din păcate însă, cu toate că etalează o mare bogăție de forme, toate se înscriu în aceeași familie de peisaj astfel că 4 zile sunt suficiente pentru a nu te plictisi.

            Totul a început cu vechile erupții ale vulcanului Ercyas care a deșertat pe podișul vag unduit straturi groase de rocă moale ce au generat cele 2 tipuri de peisaj: natural și antropic. Pe de o parte apa a sculptat mii de turnuri, tunele și canioane, pe de cealaltă parte, creștinii prigoniți și-au săpat în aceeași rocă nu numai locuințe și biserici ci uneori adevărate orașe.

            Capadochia este un loc arid dar foarte călcat de turiști, prin urmare în timpul verii sufocant la propriu și la figurat.Iarna clima este deșertică: precipitațiile sunt cvasinule însă pe versanții umbriți gerul e în stare să conserve stratul infinitezimal de zăpadă luni de zile (temperatura scade în jur de -7C dar la soare mercurul urca repede peste 0C. ). Probabil că toamna e anotimpul cel mai plăcut.

             Peisajul specific Capadochiei se întinde pe o mare suprafață, putând fi abordat din mai multe părți, însă capitala turistică a regiunii este localitatea Goreme. În stația de autobus există o mică clădire cu rol de dispecerat pentru cazare. Pe pereții ei sunt afișate reclamele pensiunilor din localitate și după ce v-ați hotărât, un dispecer dă telefon pensiunii respective și în câteva minute sunteți preluat de amabilele gazde. Simplu.

             Majoritatea pensiunilor oferă camere săpate direct în roca moale, cu excelente proprietăți termice. Pentru 12$/persoană am locuit la pensiunea Shoe String  într-o astfel de cameră, cu încălzire centrală și baie utilată cu de toate. De obicei în preț intră și micul dejun. Nu uitați că se poate negocia!

             În Goreme există magazine de la care vă puteți aproviziona cu orice, începând de la alimente și terminând cu artizanat.

             De obicei pensiunile au căte un mic pliant cu oferta turistică, incluzând și mici hărți sau schițe ale împrejurimilor. Din Goreme puteți ajunge ușor la Open Air Museum (circa 2 km urmând șoseaua spre Urgup). Pentru 10TL aveți acces la căteva biserici pictate, dar enervant, tot în perimetrul muzeului pentru a vizita Dark Church mai trebuie plătit încă 5 TL! De la Open Air Museum se poate intra pe traseul roz (rose Valley), coborând inițial printr-un canion. Ne-au plăcut foarte mult traseele pe Love Valley (traseul verde) și pe Pigeon Valley (traseul albastru), trasee ce pot fi făcute lejer căte unul/zi. Pentru amatorii de ATV sau bicicletă există vehicole de închiriat și, poate chiar mai incitant, există și posibilitatea de turism ecvestru.

              O altă distracție oferită în zonă este zborul cu balonul cu aer cald. Baloanele viu colorate decolează dis dimineață pentru a prinde răsăritul la înălțime și survolează regiunile atractive ale Capadochiei într-un zbor care ține circa 1 oră. La aterizare se destupă șampania, turiștii sunt preluați cu jeepul și la sediul firmei organizatoare li se înmânează o diplomă. Sunt 3-4 firme în Goreme care oferă această distracție la prețuri cuprinse între 120-150Euro/persoană.

                    La sud de Goreme, trecând prin Nevșehir, se găsesc orasele subterane de la Kaimaclî și Derinkuyu. O rețea de microbuse bine sincronizată asigură accesul facil către aceste localități iar mai la sud de Derinkuyu se ajunge la pitorescul canion Ihlara, la care însă nu sunt curse din Nevșehir. Agențiile din Goreme oferă excursii la Derinkuyu - Ihlara la prețuri de 50$/persoană, dar probabil că cel mai convenabil mod de a ajunge la Ihlara este închirierea unui automobil (60$/zi, plus valoarea combustibilului). Orașele subterane au fost săpate pe 5-8 nivele în aceeași rocă moale și pot fi vizitate lejer în 2 ore.

                   În jurul Goreme-ului, localitățile mai pitorești sunt Uchișar și Cavușin (merită să treceți puțin de Cavușin pentru a admira peisajul turnurilor cu clop de la Pașabagî)

Linkuri utile:

http://www.cemberlitashamami.com.tr - bai turcesti in Istanbul
http://www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/otogar/024.html - autogara Istanbul
http://www.foto-magazin.ro/fotolocation_open.php?art=fotolocation_turcia.php - fotolocatii (Capadocia)

http://www.paradisepension.com/rooms.html - hotel în Capadochia

www.shoestringcave.com - pensiunea la care am stat noi - recomandat!

Alte informatii puteti solicita la kirugoro@gmail.com

Foto: Michael Gheorghiu & Dorin Chiș