HOME  inapoi

 

Noi si Dunarea la Cazane 

 

Coborīm pe peronul garii din Orsova dintr-un accelerat super aglomerat ce ne-a creat o ora si jumatate de chinuri. Conform īntelegerii, Mike ne asteapta abia sosit si el de 3 minute. Nu ne-am vazut de la īnceputul vacantei, ne strīngem mīinile salbatic apoi ne aruncam rucsacii din spinare si din 2 pasi sīntem pe malul Dunarii. Imensa apa. Simt ceva deosebit de puternic si de placut, dar mi-e cu neputinta sa definesc acel ceva. Poate ca vine de la lectura miilor de pagini cu navigatori ce ne-au pregatit pentru o croaziera ratata…

Revenim la noi īnsine. Mike are īn sfīrsit un rucsac ca lumea si īnca nu unul oarecare ci un VauDe, rosu ca al meu acu’ 2 ani. E imposibil sa plecam mai departe īnainte de a afla cīte ceva unii despre altii, asa ca ne asezam pe o terasa la o cafea.

20 de minute mai tīrziu dam iama pe pontonul unde acosteaza navele de pasageri si aflam ca planul nostru de vedea Cazanele de pe puntea unui vaporas se naruie din lipsa de obiect. Pornim pe jos. Ocolim imensul golf al Orsovei. Mike īsi cumpara tigari, apoi din piata de līnga autogara tīrguim prune cu care umplem bocancii ce atīrna de rucsacul VauDe.

Soarele sta sa apuna. Urcam mereu calauziti de sosea. Nici nu mai stiu ce ne-a inspirat cīnd am brevetat expresia “sos hematitic”, o īnlocuire dragalasa a cuvīntului sīnge, pe care acum o folosim excesiv stīrnind rīsete. Dupa o curba, putin mai jos de cumpana apelor, parasim soseaua īnfundīndu-ne pe o vale unde-ntindem tabara.

Seara se terminī cu ceai, foc, palavre si somn.

 

 

24 septembrie 1994.

Ma trezesc cu sentimentul ca azi e ziua mea. Le comunic baietilor senzatia si ei īmi cīnta “La Multi Ani!”. Apreciez asta.

 

Plecam. Trecem de Ieselnita. Fotografiem smīrcuri si pescari. Īncepem sa ne intersectam cu patrule ce ne īntreaba doar unde mergem si atīt. E cald asfaltul frige si glumim mereu. Maniacul e vegetarian convins si vrea sa se apuce de yoga, o tema fumata pentru Mike, care īncearca sa-i dea mereu peste nas, īnsa…Maniacu’ nu degeaba-i maniac. Tac si ma distrez.

Aici Dunarea e īnca larga. Pare un lac imens, napadita cum e de matasea broastei. Doar īn departare se ghiceste albastrie taietura Dunarii, īn coasta Cazanelor Mici, dar pīna acolo mai e mult si asfaltul dogoreste. Īnaintam cu stoicism, ca pedepsiti de Cel de Sus, pe līnga casutele cochete construite pe palma de pamīnt dintre sosea si malul apei. Observam ca masinile mari nu transporta decīt materiale de constructie sau imense bidoane din plastic noi-noute carora noi le zicem salande, bazīndu-ne pe proprietatile lor de a pluti chiar si de-a curmezisul Dunarii. Īnainte de Cazanele Mici un Nissan, avīnd la volan un barbos, opreste de la sine pentru a ne scapa pe noi de corvoada drumului. O clipa sīntem tentati sa acceptam ceea ce ne-a fost oferit cu atīta marinimie, īnsa scopul nostru e sa vedem Dunarea, asa ca īn final refuzam cu mii de multumiri.

Cazanele Mici nu ni se par deosebit de impresionante. Ajungem curīnd la confluenta cu Mraconia, loc cunoscut ca paradis al pictorilor. Ascundem rucsacii dupa niste tufe si urcam pe rīu sa aruncam o privire. Ne īntrebam ce cauta niste mogīldete spīnzurate īn corzi, spargīnd cu pickamer-ele partea superioara a unui imens dinte de calcar, pe care probabil aceleasi mīini au trasat o imensa cruce cu var. Mraconia se termina printr-un sector strīmt invadat de ape dupa constructia barajului de la Portile de Fier. Totul are aspectul unui fiord cu ape limpezi, doar linistea, ce ar parea fireasca īn acest peisaj serafic e tulburata de zgomotul unui agregat instalat pe o constructie plutitoare, ce alimenteaza pickamer-ele. Dincolo de “fiord” orizontul se deschide larg si apa formeaza un golf īntins. Revenim la rucsaci, facem o baie binevenita, apoi pornim mai departe. Chiar pe viaductul Mraconia o patrula ne legitimeaza fara intentii criminale. Mike īi serveste cu tigari. De la soldati aflam ca īn uriasul dinte de calcar, de circa doua luni, se sculpteaza bustul lui Decebal, lucrarea fiind finantata de Iosif Constantin Dragan. Ne uitam din nou la ea, dar īn afara unei forme vagi, naturale, ce aduce cu bustul īnaintasului, nu deslusim amanunte edificatoare. Īncerc sa mi-o imginez terminata: va fi mareata.

Plecam mai departe. Soarele e īnca sus cīnd o cotitura a drumului ne scoate īn imensul golf al Dubovei. De asta data marimile se dilata, comparatiile se umfla, epitetele plesnesc. Ne trebuie mai bine de o ora pīna īn sat unde la o fīntīna ne racorim cu apa proaspata. Ne interesam de la localnici si aflam ca nu e posibil sa parcurgem pe uscat Cazanele Mari. Aici abrupturile se sfīrsesc direct īn unda Dunarii facīnd imposibila construirea soselei ce īsi urmeaza calea printre dealuri. Ni se recomanda sa īnoptam īn Ponicova, un sat de peste deal, caci sus pe Ciucar sīnt vipere. La drept vorbind ne doare īn cot de vipere. Urcam coasta Ciucarului si īntr-o mica sa de unde golful Dubova si Cazanele Mici se vad perfect, hotarīm sa īnoptam. Gasim gramezi de lemne uscate, loc de cort, o vatra veche, īnsa nu avem apa. Cu trei aschii tragem la sorti si Maniacu e cel care va trebui sa se sacrifice. Nu avem nici-un recipient si Mike insista sa folosim pe post de burduf buzunarul rucsacului sau care īnca mai este impermeabil.

Īn scurta vreme ne instalam tabara caci se īnsereaza cu mare repeziciune, apoi Maniacu ce a gasit un izvor īn apropiere si s-a īntors deja pregateste o supa de fasole boabe. Stam la povesti īn jurul focului. E noapte demult si focul trosneste līnga noi. Ceva mai īncolo īncepe padurea cu zgomotele ei, batai de aripi, cīntul vre-unei pasari de noapte sau zgomotul unei crengi rupte. E cald. Īmi aduc izolirul si sacul de dormit, hotarīt sa īnnoptez līnga foc. La ora 12, baietii īmi cīnta din nou “La Multi Ani!” si īmi ofera o conserva de carne de vita cu o lumīnare aprinsa deasupra, īn chip de tort. Originala aniversare, nu-i asa?

 

 

25 septembrie 1994

- Poate trece la un moment dat o barca cu motor pe-aici si ne-ntreaba tipii dinauntru: ”Baieti n-ati vazut undeva apa?”

E una din glumele lui Mike. Mai sporovaim un pic apoi ne culcam. Maniacu’ s-a dus īn cort, eu cu Mike am ramas afara. Din cīnd īn cīnd ma trezesc ca sa pun pe foc. Ma supara o crenguta rebela dintr-o tufa de spini. Īncerc sa o rup si umblīnd cu mīna prin tufis simt o īntepatura groaznica. Īmi trag mīna fulgerator, dar īn afara unui punctulet minuscul nu zaresc nimic. Durerea se stinge cu greu. Adorm.

 

Ma trezesc peste cītva timp. Degetul īntepat mi s-a umflat usor si ma doare cīnd īncerc sa-l misc. Ce sa fie? Ma fulgera ideea muscaturii de vipera. La lumina lanternei īmi cercetez degetul: nu se vede decīt un singur punct. Sa fie o vipera stirba? Adorm plin de griji.

Racoarea diminetii da desteptarea. Cīteva bucati de jar mocnesc sub spuza. Aud zgomot de motoare si īn scurt timp un remorcher si niste barje apar īn apele golfului, mistuindu-se īn Cazanele Mici. Se anunta o zi splendida. Gatim ceva la repezeala, sorbim un ceai, apoi ne ridicam tabara. Pentru a vedea Cazanele Mari de pe creasta Ciucarului Mare trebuie sa urcam un pinten īmpadurit. Ascundem rucsacii, apoi iesim din padure pe un fel de platou ciuruit de doline. Avem la noi bīte si sīntem mereu cu ochii dupa vipere. La marginea platoului gasim ruptura abrupta a peretelui, ce se termina jos īn apele verzui ce poarta un cordon de matase verde. Pe malul celalalt soseaua se vede pe alocuri, iesind dintr-un tunel pentru a intra īn altul si tot asa cīt vezi cu ochii. La marginea apei īntr-o poienita se zaresc cīteva masini, iar pe apa mai jos o barca. Nimic nu aminteste razboiul. Īn aval, orizontul e barat de Ciucarul Mic scaldat īn soare la ora asta. Pornim īn amonte pe marginea zimtata a abruptului ce ne scoate din cīnd īn cīnd īn afara pe veritabile balcoane. E o liniste absoluta īntarita de dogoarea soarelui ce alunga la umbra vietatile pamīntului. La capatul cazanelor ramīnem īnmarmuriti: pe zeci de km īnainte, īnzecindu-si latimea, Dunarea se-arata dreapta ca un canal, imensa si tacuta ca un colos dormind. Ne-ntoarcem tulburati mīncīnd porumbele ca sa ne stingem setea. Sugrumati de aceste mici rautati privim din cīnd īn cīnd fluviul ce curge sub noi.

- Ti- ai da drumul pe o tiroliana cu un capat aici si unul acolo jos pe celalalt mal?

Mike priveste o clipa, evalueaza parca distanta apoi īncuviinteaza. Sīnt aproximativ 300 de m. Nu-l cred.

Ajungem cu greu deasupra largului golf al Dubovei. Cineva spunea ca aici si-a desertat Dumnezeu sacul cu frumuseti. Pe el īl cred. Fotografiem, apoi mīnati de sete coborīm grabnic la rucsacii nostri ce ne asteapta la umbra padurii. Culegem pere dintr-un pom iesit īn cale la cītiva zeci de m de locul unde cu o seara īn urma ne-am īntins cortul, apoi coborīm īn Ponicova exact īn dreptul bufetului. Ne desfatam cu suc, rahat si “bomboane cu pumnul”, apoi alune si toate acestea īn timp ce urmarim la un TV color desene animate cu femei instant.

E cald. Adapostiti la umbra unei statii de autobuz ne īncercam norocul la autostop. Din cīnd īn cīnd trec patrule graniceresti, masini mai putin. Au mai mult noroc ce-i ce calatoresc la Orsova, dar dupa putina asteptare, reusim si noi sa oprim un autobuz ce face o cursa neregulamentara pīna īn Liubova, un sat de pescari la vreo 30 de km de Moldova Noua. Urcam. Līnga el, soferul mai are un ortac. Īnauntru miroase a benzina de la cele doua butoaie de tabla de mare capacitate ce zac la pupa. Pornim de-a lungul Dunarii, pe un drum neasfaltat de pe care masina ridica nori de praf, trecem pe līnga turnurile fostei cetati Tricule, apoi ne continuuam calatoria. Cīnd ajungem la Liubcova soarele sta sa apuna. Coborīm īntr-o intersectie, līnga un localnic ce vinde cisme pescaresti. Sīntem asigurati ca peste o ora, din intersectia asta o masina de muncitori ne va duce la Moldova Noua, pīna atunci īnsa mergem sa vedem Dunarea ce īmprastie lucirile portocalii ale soarelui īn agonie. Zarim nu departe un port pescaresc si o pornim īntr-acolo pe īngusta stradela. La īnceput, sirul lung de butoaie din tabla din fata fiecarei case ni s-a parut a fi o coincidenta prea deasa, apoi privind prin porti īn curtile larg deschise si vazīnd aceeasi coincidenta de butoaie si canistre pline de benzina ne-am dezmeticit de-adevaratelea. Ne strecuram printr-un adevarat depozit de benzina, printre oameni ce o transportau īn toate directiile cu canistra, cu caruciorul gemīnd de butoaie, cu autoturismul, caruta, tractorul sau cei mici cu damigeana. Parca jucam īntr-un SF īn care trei intrusi ajung īntr-o comunitate īn care cineva dinafara, mai presus de orice, īi conditiona sa care benzina, stergīndu-le memoria oricarei alte activitati.

Ajungem īn micutul port. Cīteva barci din lemn joaca pe valuri. 2-3 pescari pun la uscat un navod, cītiva cara motoare de puteri mici pt. barci. De la o posta se vede ca activitatea traditionala a decazut. Īn fata mea, siluetele negre ale barcilor si cea a unei rate saltīnd pe valuri se profileaza īn taietura portocalie a defileului. Īncadrez cu grija acest cliseu de zile mari, dar nu apuc sa-mi duc la capat intentia ca, de la un post graniceresc aflat īn imediata apropiere, 2 graniceri īmi interzic gestul. Sīntem legitimati din nou. Ni se explica faptul ca nu avem voie sa fotografiem pe o raza de … Sīntem foarte īntelegatori, īmpachetam totul si ne carabanim. Observam ca si localnicii ne iscodesc din priviri si le dam dreptate: ca noi veniti nu stiu ce hram purtam. Revenim īn intersectie, peste drum de vīnzatorul de cizme si alte nimicuri, ace, brice si carice. Ma supara degetul īntepat. S-a umflat un pic si ma doare cīnd īl īndoi.

Hotarīm sa facem autostop, dar nu prea avem noroc. Cu toate ca sīntem la marginea localitatii, toti soferii ne fac semn ca nu merg mai departe. Nu īntelegem nimic asa ca continuam sa urmarim drumul benzinei. De sus Liubcova cu locuitorii ei ar parea un musuroi de furnici ale caror drumuri se īntretaie, fiecare ducīndu-si benzina unde stie el. La un moment dat, un barbat mai īn vīrsta se opreste līnga noi:

- Nu le mai faceti semn, ne zice, nu va ia nici unul. Astia merg 1 km–2 mai īncolo, la “embargo”.

- La “embargo”?!

Ne face un semn care s-ar putea traduce prin: “ Ce dracu nu v-ati prins īnca?”

- Toti?!

 

- Tineretul se ocupa de asta. O spune dezaprobator, parca cu rusine fata de situatia creata. Pleaca.

Cum s-ar zice ne-am mai lamurit un pic. Mīncam conserve pe marginea drumului īn timp ce nu departe de noi, īn faptul īnserarii tineretul se aduna debarcīnd din autovehicule decapotabile, majoritatea iugoslave. Sīnt īmbracati smechereste, la moda zilei, cu geci de piele si pantofi cu leduri la calcīie, tin pe dupa umeri o fata trasa si ea la pantaloni strīnsi pe picior si “pumeti” si se lauda care mai de care:

- Am adus ieri x litri…

 

- Am facut ieri x lei…

- Diseara…

- Cine nu risca nu cīstiga…

Īi privim amuzīndu-ne.

 

- Parca vad, zice Mike, ca nici vīnzatorul de cizme nu e vīnzator. Daca te apropii de el se face ca-ti arata vreo cizma īn timp ce-ti sopteste confidential: “mai sīnt doua locuri īn barca”. Ne amuzam copios, apoi līnga noi opreste o cisterna. Soferul coboara si ne descoase pe dedeparte sa se lamureasca daca sīntem periculosi sau nu, īn timp ce zvonurile pornesc ca vīntul de-a lungul tuturor strazilor ce pleaca din intersectie: A VENIT BENZINA! Īncepem sa credem ca e periculos sa mai ramīnem prin zona.

S-a īnnoptat. Ora pīna la venirea masinii de muncitori s-a scurs demult īn zadar. Azi noapte s-a trecut la ora de iarna si realizam ca soferul autobuzului, mult mai la curent probabil cu pretul benzinei si cursul valutar, a ignorat aceasta conventie. Sīntem asadar īn prelungiri. Am timp sa reflectez la ineditul acestei zile, ziua mea cum se obisnuieste sa se zica, de parca īn ziua asta nimeni n-ar mai avea voie sa traiasca. Acum 4 ani de ziua mea am stat īnchis īn beci zidind peretele laboratorului foto, acum 3 ani am īmpartit coate si pumni la cazare, acum 2 ani am serbat cu vin la Izvoare si am fost cu Ildi, Alina si Dan īn Cheile Tatarului, anul trecut am developat toata ziua daipozitive ORWO, iar anul acesta… Īn sfīrsit masina. Ne īnghesuim īn duba din spate printre oameni simpli, muncitori plecati la schimb sau tarani cu treaba la oras. Drumul e tot un hop si-o groapa. Adorm.

E aproape ora 21 cīnd debarcam īn Moldova Noua. E bezna si cineva ne conduce līnga un parc, de unde pleaca masini cu mineri īn Carbunari. Īn seara asta nu pleaca nici una, dar a doua zi dimineata ar fi sanse. Conform temperamentului din sud, nimeni nu stie cīnd va pleca si nici nu-l intereseaza. Cert e ca va pleca. Ne-nvīrtim un timp fara a gasi o solutie pentru a īnnopta, apoi lasīnd mofturile la o parte ne īntindem pe jos, īn cel mai īntunecat colt al parcului. E caldut. Zgomotele nocturne ale strazii. De undeva miroase a cacat. Adormim cu speranta ca nu de sub izolir.

 

 

26 septembrie 1994

Ma trezesc cu sentimentul ca sīnt privit. E dimineata deja, zgomotul masinilor amestecat cu cel al pasilor grabiti se aude distinct. Deschid ochii. Maturatoarele parcului stau īn grup si ne privesc.

- Si asta noapte au fost aici, zice una.

Ne amuzam. Īnainte de a ne carabani, Mike īncearca senzatii tari pe scaunul foarte strīmt al unei roti verticale. Pīna īn punctul mort superior īl urc lin īmpreuna cu Maniacu’, apoi urmeaza coborīrea vertiginoasa si oscilatiile bezmetice ale scaunului ce-l zgīltīie mai tare ca orice duba de muncitori.

Īmpreuna cu multi altii asteptam masina ce trebuie sa duca schimbul la Carbunari. Observ din nou temperamentul sudist al navetistilor pentru care timpul e etern, acea latura orientala ce pune barbatului īn mīna siragul de margele ce trebuie īmpinse una cīte una cu degetul, un fel de clepsidra a timpului pierdut. Nu sīntem sudisti, nu sīntem obisnuiti cu aceasta pierdere de vreme asa ca stam ca pe ace, īntrebīnd mereu ora probabila de sosire a dubei sau fugind nerabdatori spre prima masina oprita. Orele trec si īncet ne “orientalizam” si noi, timpul ne blazeaza si-n lipsa siragului de margele aruncam cu zarurile. Jucam “sportul mintii”, apoi trombon pe pedepse si iata-ma, primul pierzator, calarind o superba caprioara de beton varuit ce se adapa din bazinul fara apa al parcului, sub privirile destinse ale unui soldat. Urmatorul pedepsit e Maniacu’ pe care-l dam cu roata īncercata de Mike, pe post de supliciu. Au trecut deja cīteva ore de asteptare asa ca venirea dubei ne apare tuturor ca un lucru firesc. Refacem drumul īn sens invers spre Carbunari, aducīndu-ne aminte de un indicator sau de vreo curba mai strīnsa, remarcate acu’ vreo 4 ani cīnd veneam din Cheile Nerei cu speranta de a strabate Clisura Dunarii pe puntea unui vas. Vremea e superba si īn haosul hurducaielilor īncercam sa legam o conversatie cu un muncitor. Īn sfīrsit Carbunari, acelasi sat nenorocit, pe care-l depasim īndreptīndu-ne la pas spre Sasca Montana. Coborīm īn padure pe līnga gura unei mine, desprindem de trunchiul unui copac doua ciuperci imense, una eu si alta Mike, apoi ne urmam drumul cu ele īn rucsac. Mike si-a īnvelit ciuperca cu un tricou ca sa nu-si murdareasca rucsacul nou si odata ajunsi īn Sasca a regretat profund gestul fiindca ciuperca īndaratnica l-a parasit pe nesimtite cu tricou cu tot. Cumparam pīine si īmpinsi de dorul unei bai īn unda rece a Nerei luam drumul cheilor…

 

- Dorin Chis -

 

HOME  inapoi