<< înapoi        

         

      Râul Tur

 

Descriere generală: Râul tur este un afluent al porţiunii superioare a Tisei. Îşi are originea în Munţii Gutin (Creasta Pietrii) la o altitudine de 989 m. În nordul României în judeţul Satu Mare acest râu reprezintă o parte din graniţa ţării. Cam 25% din reţeaua hidrografică a râului Tur se situează pe teritoriul Ungariei. Aici datorită lucrărilor de sistematizare şi protecţie impotriva inundaţiilor desfăşurate în anii 1927-1930, albia râului a suferit modificări importante. În apropiere de localitatea Sonkad porneşte un canal artificial de 15 km, care drenează majoritatea debitului către Tisa. Albia veche este alimentată printr-o ecluză şi poartă numele de Turul Bătrân. În acest sector râul are o lăţime medie de 7 - 8m şi o adâncime medie de 1,5m, iar viteza de curgere este în jur de 1km pe oră.

Localizare: porţiunea propusă (Turul Bătrân) se află în Ungaria, între barajul din raza localităţii Sonkad şi Turistvandi (24km pe apă), trecând prin satul Kölcse.

Baraj - Kölcse - 11km

Kölcse - Turistvandi  -13 km

Transport: mijloace auto

Cazare: la cort, la campingul din Turistvandi, aflat chiar pe malul Turului, lângă moara de apă construită în sec XVIII

Atracţii: peisajul sălbatic, natural, nealterat de amenajări hidrotehnice sau de altă natură. Râul şerpuieşte între zone cu păduri, dar în lipsa acestora pe maluri sunt plantate "perdele" din salcâm. De multe ori coronamentul copacilor de pe cele două maluri formează boltă deasupra râului.

Facilităţi: porţiunea propusă este exploatată local în scop turistic, existând posibilitatea de a închiria canoe de la campingul din Turistvandi

Obstacole: peisajul se schimbă continuu. Furtunile doboară în fiecare an copaci de pe malul apei, mulţi dintre acestea cad peste râu blocând drumul. Deşi copacii căzuţi se înmulţesc de la an la an, acolo unde este posibil, crengile sunt tăiate în aşa fel încât să se poată trece cu bărcile.

<< înapoi