<< - cuprins - >>

             19 august 2014

Dimineața începe când Grasu zdrăngăne pe la caiace.
-Ce cauți? îl întreb din cort.
-Oala, să fac cafea.
-E în compartimentul din față a lui Endorfin.
Zgomotul încetează. E încă prea devreme ca să ies din cort. Deși s-a luminat, soarele nu a răsărit. Afară trebuie să fie frig, umezeală și țânțari, așa că mă învelesc mai bine în sacul de dormit și îmi continui somnul.


*********************


Când deschid iarăși ochii, e mult mai bine. Lumina portocalie de pe cort nu lasă loc de îndoială. Ies. Grasu își soarbe cafeaua iar Alionte fumegă.
-La 5, când am ieșit pentru prima dată, n-a fost chip să dau de oală din cauza țânțarilor. Știi cum erau pe mine? Trebuia să-mi dau palme continuu și nu mai aveam mâini să deschid tambuchiul.
-Dar canalul l-ai văzut cum fumegă?
-Da. La 5 a fost mai spectaculos: coloane întregi de aburi se ridicau din apă.
-Hai să ieșim cu caiacele.

 












foto: Grasu


N-a trebuit să spun de două ori. Tragem caiacele prin nămol și ne suim în ele stângaci. Chiar în dreptul taberei adâncimea apei e mai mică și curentul se iuțește. Fuioare de aburi se desprind la suprafața apei asigurând caiacelor un pat de vată. Am mai văzut ceață lipită de apă, dar era acolo de când lumea, nu se năștea sub ochii mei. Ne învârtim de colo, colo, doar așa, să tăiem ceața cu provele, apoi intrăm în pădurea inundată. Aici ceața nu mai e atotprezentă, ci apare doar acolo unde vreo spărtură în frunzișul des lasă vreun laser să-l străpungă. Raza incandescentă intră pieziș, lovește apa și o vaporizează, apoi, tot ea transformă norul de vapori în efluvii sclipitoare ce lucesc ireal și nepământean, în umbra codrului. Tot acest transfer energetic se petrece silențios, fără cel mai mic sunet, iar noi ne conducem caiacele tot așa, de parcă ceața ar putea să o ia la fugă la vederea noastră.

 















 
La ora 10 suntem cu toate boarfele împachetate și o luăm în jos pe canal. Soarele arde deja. În lumina lui crudă, tot farmecul canalului a dispărut. Modi mi-a povestit de un plop trăsnit al cărui trunchi vitrifiat dăinuie singuratic în mijlocul unei poieni ca domul din Hiroshima, sau de plopi bătrâni, de poveste, cu trunchiuri ce nu pot fi cuprinse decât de doi oameni, de herghelii de cai sălbatici ce fornăie și bat apa în copite când te apropii, dar astea sunt pentru cei ce explorează malul tăind țânțarii cu macetele. Pentru cei ce înaintează pe apă, doar câteva păsări comune sunt singurul premiu la ora asta. Căldura ne moaie oasele și parcă și apa se lipește de padelă. După aproape două ore de padelat leneș, ieșim la Dunăre și începem travaliul contra curentului. Dar măcar aici bate vântul! Azi mai avem multe în program și ca să salvăm timpul nu mai tragem până la bac, ci ieșim la un mic port pescăresc din nordul așezării.
 






Mergem să ne luăm mașinile și-l regăsim pe nea` Petre la fermă. Fire generoasă, ne pune în brațe un pepene abia scos din frigider și o plasă cu pâine, cașcaval și ardei și ne lasă să dăm iama într-un prun în care poamele cresc ciorchini. Vrea să vină cu noi la Dunăre, să încerce caiacele. În timp ce nea` Petre padelează în colo și-n coace (Lady Ga Ga e atât de stabilă încât nu trebuie să fac pe salvamarul), noi leorpăim la umbră pepenele. Îmi aduc aminte că am în mașină o cutie cu cărți și-i fac cadou volumul „Marea Sete”, ceea ce face ca brusc, să fiu privit cu multă prețiozitate. Nea` Petre răsfoiește cartea, vrând parcă să o dea gata în trei minute, apoi se întoarce către mine:
-Ei, cum de nu te-am întâlnit eu pe matale când mai trăia tata, să ne fi scris o cronică a familiei...
Familia lui a venit la Topalu (topalu = om șchiop, în turcă) acum 170 de ani, ocupându-se cu oieritul și, făcând se pare avere, din moment ce a avut cu ce să contribuie la construirea bisericii.

Ne despărțim de nea` Petre și o luăm în trombă spre Jurilovca pe drumurile pustii ale Dobrogei, peste dealuri aride năpădite de eoliene. Despre acest colț de țară, Geo Bogza spunea parcă, „fiică de rege get și de dansatoare tătăroaică”. Îmi place această dualitate definitorie pentru Dobrogea. De-o parte ariditatea sălbatică a ținutului, de alta fluviul cu noianul său de ape, apoi sărăcia extremă în mijlocul bogățiilor nemăsurate (pește, energie etc.).
Debușăm în portul Jurilovca, înțesat de mașini. Dacă vrem să ieșim azi pe apă, nu e nici-un minut de pierdut, așa că mergem pe încredere și parcăm mașinile în rând cu celelalte, descărcăm lucrurile ce par să nu se mai termine, le rânduim în calele caiacelor și ieșim pe canalul ce duce în Golovița.
Îngreunate, caiacele taie apa ca niște distrugătoare. Lacul ne întâmpină cu valuri leneșe. Nu sunt foarte mari, dar ne zgâlțâie binișor. Avem fustițele puse așa că nu ne sinchisim de cele ce încalecă bordajul, însă viteza de înaintare e redusă. Planul inițial era să ținem malul spre sud, apoi să traversăm spre Grindul Lupilor unde să înnoptăm, urmând ca a doua zi să atingem Histria și abia în a treia, Gura Portiței.

 




Am fost la Histria acum mai bine de douăzeci de ani. O șosea sinuoasă traversa smârcurile și te lăsa în preajma ruinelor antice, dincolo de care începea lacul Sinoe. Venisem din Constanța, unde tocmai încheiasem vizita ritualică din portul Tomis și în lumina înserării m-a impresionat mai mult întinderea lichidă a lacului, netulburată la ora aceea de nici cel mai mic val. Pe atunci abia încheiasem prima coborâre pe Mureș cu pluta Crocodilu Dilu Dilu și cel mai bine poate să descrie starea în care mă aflam, ultimele rânduri din jurnalul de bord de pe Mureș: „Crocodilu Dilu Dilu a fost masacrat de proprii lui constructori, dar cu asta nu s-a pus punct. Rămași neputincioși pe uscat, simțim cum trăim mai intens ori de câte ori vremea ploioasă umflă apele făcându-le să se rostogolească în „birgoanțuri” uriașe ce mugesc sinistru pentru cei ce nu le-au înfruntat niciodată. Am început să citim cărțile expedițiilor cu pluta pe mările și oceanele lumii, trăind alături de expediționari fiecare pagină și uite așa, pe nesimțite, am ajuns să visăm marea. Discuții îndelungate sfârșite nu o dată noaptea târziu au reluat iar și iar subiectul, Erick cel Roșu (Mike) contribuind cu entuziasmul lui contagios. O tură pe Crișul Repede a fost zădărnicită de cotele apelor în scădere, dar iată, totul dovedește că ideea s-a cuibărit triumfătoare înăuntrul nostru și, cine știe?, într-o bună zi, poate cele scrise până aici vor fi o scurtă prefață, un stimulent pentru o adevărată carte de călătorie.” Visam clipa în care voi ajunge din nou la Histria, dar de pe apă, întâlnindu-mă printre ruine cu cel de acum douăzeci de ani, ce se împotmolise atuci cu în apa până la genunchi. Dar doecamdată, toate astea sunt doar un fundal al acțiunii de azi. Vântul bate din est, ceea ce înseamnă că are întreaga suprafață a lacului Golovița pentru a ridica valuri, și le ridică, nu stă pe gânduri.
-Eu nu pot guverna caiacul, se plânge Cosmina.
-Cum nu poți? Caut să înțeleg.
-Mă duce unde vrea el. Degeaba vâslesc într-o parte, el tot pe unde vrea se duce.
Adevărul este cam cum îl rezumă Cosmina. Cam greu de navigat paralel cu malul fiindcă valul venit din lateral provoacă o derivă ce ne împinge în trestii, iar încercarea de a merge puțin pieziș cere o corecție perpetuă căci valul tinde să sucească prova, de unde chinul padelatului asimetric și senzația de neguvernare. În plus, de data asta ambarcațiile sunt grele, deci, mult mai dificil de întors. Trebuie să intru și eu în rând cu lumea și să le pun caiacelor cârme, dar până atunci, să vedem ce putem face.
-Cosmi, întoarce și ia-o direct spre larg, cu vântul și valul din față. Așa merge?
-Merge!
-Ok. Schimbăm planul. Vom traversa spre grind și vom ține sudul acolo. La adăpostul trestiilor vom scăpa de vânt și de valuri și ne va fi mai ușor. Grasu, vezi pe GPS, trebuie să fie un canal care să taie grindul și să ne scoată în Zmeica. Dă-ne direcția.
Grindul se vede la orizont ca o linie abia schițată, pe care Grasu identifică o mică moviliță, probabil un grup de sălcii, ce ne va sluji ca azimut. Cu asta problema navigației e rezolvată și nu ne mai rămâne decât să ne punem mușchii la treabă.

 






Mă simt extraordinar. Vântul venit de pe mare aduce ceva din senzația de la bordul yachturilor în marș, un miros salin combinat cu bâțâiala pe val, iar depărtarea de mal, ieșirea în imensitate, un sentiment de libertate pe care traiul în aglomerația orașelor pare să-l fi sufocat până la dispariție. Apoi mai e și efortul din trunchi și brațe ce pune sângele și limfa în mișcare. Chimia internă se schimbă. La bordul lui Endorfin apar endorfinele și nu mai trebuie să dezvolt ce înseamnă compania asta selectă. Trag de padelă cu privirea pironită în vârful cockpitului, având la marginea câmpului vizual apa ce fuge pe lângă carenă. Nu trebuie să îmi ridic privirea pentru a mă orienta, fiindcă simt direcția valului și trag așa, ritmic, cu endorfinii și endorfinele mele. O lume întreagă rămâne în urmă și o alta i se substituie. Zgomotele malului se estompează și doar vântul și susurul valului, întrerupt uneori de-un pleoscăit, vin să umple locul rămas liber. Apoi mai e fascinația apei, forma și luciul valurilor. Ce binecuvântare să nu ai un motor la bord, să fii condamnat să te târăști încet! E ca atunci când te prinde ploaia și rămâi blocat sub o streașină ce-ți oferă adăpost. Rupt pentru câteva minute din existența ta cotidiană, privești parcă pentru prima oară cum plouă și, eliberat de orice sarcini, ai șansa să realizezi, așa cum o fac acum, că de fapt asta e viața ta, că de fapt dansul apei din jur e universul tău și nu învelișurile de pal melaminat, că problema mondială numărul unu nu e războiul, nici foametea, ci doar simpla problemă de a vâsli.


 




Îmi ridic privirea spre coasta înaltă, dungată de culturi, ce se pierde la Cap Dolojman, apoi la insula Bisericuța, roșiatică în lumina apusului și constat că s-a făcut târziu. Mă uit la ceasul Times Expedition, apoi la orizontul ce pare tot atât de îndepărtat ca la început. Nu-mi trebuie hartă, nu-mi trebuie GPS, am totul în cap în urma orelor petrecute pe Google Earth. Înaintăm prea încet. Ne va prinde înserarea pe Zmeica și problema e stuful compact, fără nici-o breșă, ce nu ne va lăsa să ieșim la grind. Suntem prea grei. În ritmul ăsta ocolul pe la Histria strică planul pe zile, așa că pică: vom merge direct spre Portița, cu posibilitatea de a trage la mal și a înnopta în preajma canalului 5 unde există o ecluză și ceva clădiri. Le comunic și celorlalți noul plan și acestea fiind zise, nu ne mai interesează canalul de trecere în Zmeica. Schimbăm azimutul și navigăm tot în Golovița, paralel cu grindul, căutând eventuale breșe în stuf ce ne-ar permite acostarea.

 




Soarele apune în spatele nostru asigurând un fundal fotogenic. Odată cu înserarea cade și vântul și lacul se transformă într-o suprafață de mercur pe care caiacele noastre prind viteză. Înfigem padelele în apă cu satisfacția sălbatică cu care strici perfecțiunea și dintr-o dată îmi explic de ce nu există platforme de beton în care, atunci când a fost proaspăt turnat, cineva să nu-și fi lăsat amprenta pantofului sau măcar o inscripție făcută cu un băț. Poate e un pic stresant să apună soarele și să nu-ți găsești locul de bivuac, dar îți oferă șansa de a fi pe apă la ora cea mai frumoasă. Ai vrea și nu ai vrea să se termine. Alegerea este între endorfine și adrenalină, dar rămânem, totuși, pe endorfine.
„Vă rog mult (dureaz-un pic) să-mi faceți voia
imaginați-vă un arbore gigantic de sequoia
pe tulpina lui greu de cuprins,
un gândăcel de-un roșu-aprins
(sper să nu vi se facă greață)
își lige piciorușele din față;
lăsând pe ele stropișorii de salivă
s-alunece la vale, în derivă
într-o astfel de micropicătură
o bacterie nervoasă-njură
și de-atâta supărare
a și dat în lăcrimare;
pentru că da, i-o treabă asumată
și bacteriile plâng câteodată;
iată! O lacrimă imensă
de o consistență densă;
ei bine, cam atât de mică
e lumea ast-a noastră zilnică”
- Iv cel naiv-

 




O breșă în peria stufului dezvăluie o micuță plajă de nisip. Fără ca cineva să rostească un cuvânt, toate provele iau cap compas locul. La câțiva metri de mal, fundul se ridică lin și eșuăm unul câte unul. Dau să cobor cu entuziasmul marinarilor lui Cristofor Columb, dar picioarele mi se scufundă într-un mâl gri nisipos. Mă poticnesc. Ajung totuși la mal, dar de aici, atrăgătoarea plajă se dovedește un loc destul de dezolant. Dureros de mică și în pantă, abia dacă ar oferi spațiu pentru două corturi. Nu! Există locuri mai bune ca ăsta!

 


Un kilometru mai spre est, următoarea breșă în stuf pare tot o plajă nisipoasă. Tragem acolo și avem satisfacția de a putea acosta fără oroarea mâlului. Aici fundul e tare și sărim sprinteni din caiace. Plaja e tot în pantă, dar mult mai spațioasă. Desfac în două padela și-i întind jumătate lui Grasu:
-Hai să săpăm niște platforme.

 


Nisipul umed nu opune rezistență. Deșertăm din caiace echipamentul de bivuac și în câteva minute suntem instalați. Din șirul de arbuști ghimpoși ce ne ține spatele ca un zid verde, culeg o legătură de vreascuri cu care plănuiesc să aprind un foculeț când, deodată, înserarea trimite asupra noastră hoardele de țânțari. Ca la un semn suntem năpădiți de vampirii însetați și ne regăsim liștea abia sub pânza cortului. Ce păcat! Ce seară plăcută am fi petrecut fără ei! Așa, nu ne rămâne decăt să ne potrivim mutrele în petecul apărat de sită și prin acest fin caroiaj să privim lacul lucind metalic până când cerul se întunecă total și Calea Lactee se reflectă în apa aproape nedeformată. E o fericire primordială pe care nu ai cum să o recompui nici electronic și nici altcumva și mă întind la somn mulțumit, dar obsedat de o întrebare căreia nu-i găsesc răspuns: eu, azi, am produs sau m-am hrănit cu endorfine?

 

                       Dorin Chiș - august 2014                        << - cuprins - >>