<< - cuprins - >>

             21 august 2014

-Mâine o iau spre casă, ne anunță Grasu. Ca să prind lacul mai liniștit, mă gândesc să plec mai de dimineața. Cam pe la 7.
De două zile suntem la malul mării, la Gura Portiței. N-aș putea spune că e vreme rea, dar bate vântul mai tare decât ne-am dorit, uneori atât de tare încât ne biciuie chinuitor, cu nisip. În condițiile astea nici pe lac nu e moale. Tocmai ne-am întors dintr-o scurtă incursiune și am cam avut de luptat cu padelele.
-Ca să nu-i mai deranjăm pe cei de la ARBDD, eu aș duce caiacul pe plajă, continuă Grasu.
-Atunci trebuie să-l luăm și pe Endorfin, că mâine te conduc o parte din drum. Ca să nu ducem caiacele în spate în lungul plajei, le-am putea lansa la apă pe drumul cel mai scurt și să venim cu ele paralel cu malul până la locul de campare.
-Hai.
Îi lăsăm Cosminei bagajele și înhămându-ne la caiace pentru a le trece de pe lac la malul mării, ne dăm întâlnire la corturi.
Marea de gradul trei spre patru e vârstată de dungi albe de spumă. Plaja de la Portița e oarecum adăpostită de diguri de stabilopozi, cu toate acestea valurile ridicate de vânt deferlează unul după altul într-un ritm ce nu ne permite să ne îmbarcăm între două valuri succesive. Ne pregătim febril să ne urcăm în caiace. Mugetul apei ne zăpăcește și graba de a ne vedea în valuri alungă orice precauții.
-Urcă-te în caiac și pune-ți fustița, îi strig lui Grasu pentru a acoperi zgomotul apei. Eu mă descurc singur.
Cockpitul unui Wood Duck e atât de generos încât o fustiță XXL trebuie întinsă bine ca să-l cuprindă. La patru mâini operația se execută rapid și sincronizând darea la apă cu un val ce tocmai se sparge la mal, îi dau Grasului și Rățoiului lui avânt spre larg. Odată ajuns la stadiul de plutire padela începe să aibă efect și-l urmăresc cu bucurie cum reușește să treacă prin spumele valurilor sparte până la apa adâncă, dincolo de zona deferlanților. Un val uriaș îi vine în față și pentru o clipă mi se pare că văd puntea Wood Duck-ului la verticală, după care valul trece pe sub caiac ascunzându-l îndărătul lui. Grasu e radios. Bineînțeles, nu-i văd mecla, dar intuiesc, după cum dă din padelă. Gata. Trebuie să sar și eu.
De unul singur treaba e mai complicată. În primul rând trebuie să-i asigur caiacului măcar o palmă de apă sub chilă, ceea ce înseamnă să urc în el în zona în care se sparg valurile. Îl împing ușor și ochind calmul relativ dintre două deferlări, mă strecor înăuntru. Cockpitul Endorfinului e mult mai strâmt și operațiunea îmi ia câteva secunde, suficiente ca să mă prindă următorul val. Mormanul de apă se sparge cu un muget de taur lovit și în spuma efervescentă pe care o creează Endorfin își pierde flotabilitatea devenind submarin. Odată ce puntea-i dispare printre clăbuci, apa mă izbește direct în piept, udându-mă din cap până la picioare și șocul termic îmi dă drumul la adrenalină. Cockpitul a îmbarcat apa cu lăcomie așa că fără să dau drumul padelei, încerc să-mi potrivesc fustița. Eroare! Până să reușesc să spun „pește”, următorul val îmi sucește prova, mă ia din travers și mă răstoarnă. Bulucit în apa până la genunchi, cu fustița încurcându-mi mișcările și caiacul plin de apă, sunt cu toate sistemele pe avarie. Orgoliul meu de caiacist e mototolit. Trag bolovanul la mal, îl golesc de apă și-mi fac un plan. Marea asta e mai șmecheră decât credeam. Trebuie să urc în caiac și să apuc să vâslesc cu nădejde pentru a ieși din zona de deferlare în care amestecul de apă cu aer reduce mult din flotabilitate. Pur și simplu nu va fi timp pentru a potrivi fustița, ci doar pentru a o agăța provizoriu de ciocul dinspre prova al coamingului. Nu va etanșa cockpitul, dar totuși, îl va obtura în mare, vămuind ciocanele de apă.
O vreme urmăresc succesiunea valurilor, apoi mă decid, sar în caiac și padelez ca turbatul prin spuma ce mi se ridică uneori până la bărbie. Endorfin a încasat 2-3 valuri în plin și în cockpitul lui mă simt ca într-o piscină, dar important este că am trecut de zona de deferlare. Valurile care vin din larg nu mai apucă să se spargă și apa compactă ridică prova lui Endorfin suprapunând-o cu cerul, după care trec pe sub zona cockpitului și urmează alunecarea dincolo de val, ca pe un derdeluș. Asta să fie tot? Mă uit după Grasu și-l văd bălăcindu-se la fel ca mine, cu o mutră fericită.
-E fain, Kirulețule!
Cred și eu. Desigur, am mai trăit bucuria asta la bordul yachturilor, dar aici ești pe jumătate îngropat în apă, o simți organic, aproape că faci parte din mare, cu atât mai mult cu cât acum am apă și în caiac. Mă depresurizez. Acum am răgazul de a arunca o privire în cockpit, unde apa se ridică aproape peste pulpele mele. N-am ce-i face și poate e mai bine cu ea, căci îmi conferă o mai mare stabilitate. Îmi fixez fustița, ca să nu mai îmbarc alta și sunt liber la joacă.
-Grasule, hai în larg, să ne ținem la distanță de digurile de stabilopozi. Ar fi un dezastru dacă ne-ar arunca valurile pe betoane.
Punem provele pe orizont și ne îndepărtăm ușurel de mal. Deși tragem binișor, înaintarea e cvasinulă. Apa sărată se dovedește mult mai grea decât cea dulce. Nu pot să nu mă gândesc la Lucian Ionescu și călătoria lui în caiac de la Giurgiu la Veneția, la miile de kilometri pe care le-a parcurs în condițiile astea și chiar mai rău. Nu zic, ceea ce simt acum e endorfină curată, dar orice lucru în exces ajunge să fie chinuitor. Nu, nu cred că m-aș înhăma la așa un drum, dar după-amiaza asta aș putea să mă joc cu caiacul.
-Grasule, hai să o luăm spre corturi, să-mi golesc caiacul de apă și boarfe și apoi să ieșim din nou la joacă.
-Hai!
Acum suntem destul de ieșiți în larg ca să putem trece în siguranță de diguri, așa că schimbăm cursul și o luăm paralel cu malul. Joaca cu marea e un pic diferită fiindcă valurile ne vin din borduri, dar câtă vreme nu deferlează, caiacele se urcă pe ele docile. Parcă și viteza e mai bună. Când trecem de ultimul dig scotocesc cu privirea printre petele colorate ale corturilor de pe mal și dau peste umbrarul nostru cu acoperiș alb. Cu suprafața lui uriașă nu rezistă prea bine vântului ce l-a aplecat într-o parte. Cosmina ne pândește la țărm, cu aparatul de fotografiat la gât. O iau într-acolo.
Grasu cu rața lui se bălăcește dolofan, dar Endorfin e un coaster făcut pentru surf. Habar n-am cum să-l pun la treabă, dar mă gândesc să prind valul pieziș și să-l mențin pe panta descendentă a valului, într-o continuă coborâre. Mă fâțâi să caut unghiul potrivit, dar valurile trec unul după altul pe sub chila caiacului, fără să reușesc să mă ancorez de vreunul. Mai vine unul, mă așez pe el și mă las la vale, dar e cam abrupt și Endorfin se înclină periculos. Contrabalansez cu greutatea corpului până ce bordul caiacului devine fund, dar mai mult nu pot, hei, asta-i, probabil mă voi răsturna. Într-o clipă mă simt înhățat de apa rece și universul se întoarce cu susul în jos. Nu m-am mai răsturnat cu caiacul de mai bine de zece ani și am cam uitat cum e, dar, în orice caz, nu e o senzație prea plăcută. În primul rând pentru că vrei să ieși din cockpit și nu poți, apoi fiindcă nu mai ai aer. Poate din reflex, atunci când am ajuns dedesubt m-am lăsat mult pe spate, până ce umerii au atins puntea. Din păcate nu știu face rollul. La modul teoretic, din acest punct ar urma o rotire a corpului cu genunchiul împănat în punte, pentru a obliga caiacul să urmeze întoarcerea, și o detentă cu aplecare în față și sprijin pe padelă. Am văzut asta de nenumărate ori într-un material video cu scop didactic, dar n-am exersat niciodată. Să încerc acum? N-am dat drumul padelei și sunt în poziția potrivită, dar încep să mă panichez căci nu mai am aer și dacă nu-mi iese? Lasă că mai e timp pentru roll, mai importantă e acum o gură de aer. Încerc, fără succes, să mă smulg din cockpit și constat că fustița pe care m-am chinuit atâta să o fixez, nu vrea să iasă. O să mă înec acum? Aș putea să-mi dau jos bretelele, să slăbesc elasticul din jurul pieptului și să ies cu totul din fustiță. Când mă îndrept din trunchi ca să execut mișcarea, fustița scapă brusc de pe coaming și mă simt expulzat în mare. Tocmai la timp! Scot capul și-mi umplu plămânii cu aer. Am scăpat! Endorfin e lângă mine. Respirând încă haotic, îmi trec un braț peste el. În panica de final am dat drumul padelei, dar o găsesc iute în jur. Calm. Totul e sub control. Între două valuri simt fundul sub talpa piciorului, așa că nu va fi o problemă să ies la mal.
-Kirulețule, ești bine?
Grasu a venit să mă ajute.

 

foto: Cosmina


-Da, e OK!
-Să te ajut să îl întorci?
-N-are rost. Ies la mal să-l golesc. Oricum, valurile mă aruncă pe țărm.
Nu apuc să dau mai multe detalii căci un val uriaș îl urcă pe Grasu pe coama lui și de la înălțimea aia mi-l aruncă în cap. Mai apuc doar să pun mâinile scut pe prova lui, cât să amortizez lovitura și să mă las târât prin apă, dar îmi simt ochelarii smulși de pe nas, fără putința de a-i prinde. La naiba! O mulțime de gânduri îmi trec prin minte în timp ce ies din nou la suprafață. Fără ochelari sunt mort; sunt ca peștele pe uscat. Mi-e ciudă pe mine însumi. De ce n-am lăsat ochelarii când am urcat în caiac? Dar n-apuc să mă învinovățesc prea mult căci situația e dramatică. Valurile ne-au împins la țărm, undeva la piciorul digului. Grasu, care a trecut peste mine și peste Endorfin e deja pe bolovani și sare în apă încercând să-și salveze rața în timp ce eu, pe jumătate blocat de fustița ce mi se încurcă printre picioare alerg să-l prind pe Endorfin și să-l scot pe nisip, dincolo de sectorul accidentat.

 


foto: Cosmina


foto: Cosmina



Ne regrupăm pe plajă, respirând sacadat și șiroind de apă. Cosmina încearcă să ne dea o mână de ajutor. La expresia îngrijorată pe care o are, trebuie că am oferit un spectacol jalnic. Mă uit la Grasu și îmi vine să râd. Suntem praf!

 


foto: Cosmina


foto: Cosmina


 

 

                       Dorin Chiș - septembrie 2014                        << - cuprins - >>