<< - cuprins - >>

             Împrejurimile lacului Myvatn sunt deosebit de interesante. Vom avea din nou o zi densă. Începem programul de vizite cu Dimmuborgir, un parc de lave.

    Ce este atât de nemaipomenit la Dimmuborgir? După cum explică panoul, aici lavele fierbinți au curs peste niste izvoare. Dedesubt apa s-a transformat în aburi care la presiuni mari au străpuns stratul de lava spre suprafață, creind mici conuri ale căror ruine formează straniul peisaj din acest parc cu intrare liberă.

    Există căteva trasee cu alei facile ce se împletesc prin relieful accidentat. Nu există restricții privind păstrarea traseelor astfel încât putem explora liber, însă relieful bulversat nu ne îmbie să parasim foarte des poteca. Tot ce vedem în jur trădează crustele provenite din răcirea magmei, cruste răvășite de gazele sub presiune, crăpate de contracții apoi erodate dealungul secolelor, sfărâmate și în final acoperite ici colo de vegetație.

Relieful este destul de găunos, în timp ce "podeaua" e străbătută de falii adânci.

    Parcul e foarte liniștit. Nimic nu mișcă în jur și pietrele stau neclintite, așa cum le stă bine pietrelor. Doar eu sunt neliniștit. Am văzut în parcare un abțibild lipit pe spatele unul autocar.

        Islandezii sunt de religie luterană însă la fel ca și în țările nordice, numărul practicanților este scăzut. Se pare însă că mai mult decât în Dumnezeu, ei cred în trolli, elfi și alte ființe ce locuiesc în petre, în aer și în apă, ființe invizibile pentru noi dar cu care mulți localnici pretind că interacționează (un film documentar pe aceasta temă http://filmedocumentare.com/anchet-asupra-lumii-invizibile/) Aici, la Dimmuborgir legendele spun că ar fi grădina unor yule. Unor ce? Unor yule! 13 frați yule trăiesc prin peșterile locului. Din fericire pentru noi, yule funcționează invers decât urșii: dorm toată vara în peșterile lor și ies abia în decembrie, să pregătească Crăciunul. Fiind un fel de trolli, ei sunt întotdeauna îmbrăcați în haine țărănești, mereu aceleași dealungul secolelor, cât durează viața lor.

Voi ați văzut ceva yule? Eu nu.

Turiști sau yule?

 

 

    Dorin Chiș - octombrie 2012                                          << - cuprins - >>