<< - cuprins - >>

             

 13 august 2012

 

       


Husavik este un oraș șic din nordul Islandei, nu departe de cercul polar. Unii sunt de părere că ar fi cel mai frumos oraș din insulă și într-un fel, asta ne-a adus și pe noi aici. Dar nu numai atât. Husavik este un fost cuib de vânători de balene. Pe vremuri le prigoneau cu harponul și chiar dacă în prezent Islanda, alături de Japonia, încă mai vânează aceste mamifere, vechile baleniere din Husavik au punțile pline de bănci pentru turiști care nu au harpoane ci aparate de fotografiat. Pe scurt, turiștii din Husavik nu sunt pasionați de arhitectură și urbanism ci de balene, delfini și alte animale sau păsări marine.

 


Restaurantul


Biserica


Muzeul balenelor


Un tur al Husavikului se termină, inevitabil, în port. Bătrânele nave degajă o fascinație pe care n-o găsești într-o stație de taxiuri. Dacă n-ar fi fost turismul care să le dea o nouă utilitate, multe dintre ele ar fi putrezit uitate la vre-un chei. Acum însă, bricuite frumos, cu punțile și bordajul lăcuit, fostele baleniere își trăiesc o nouă viață. Într-o lume a navelor din metal sau din materiale compozite, filele din stejar masiv poartă în carnea lor pecetea autenticului. Bjossi Sor este o astfel de navă, pe care ne îmbarcăm dis dimineață. Ca orice lucru plătit în coroane islandeze, nici ieșirea pe mare nu e ieftină. Deși insula răscolită de vulcani nu oferă nici hrană și nici alte resurse (exceptând energia geotermală și iarba verde ce crește până și pe acoperișuri), Islanda, numărul unu în lume la pescuit, se aliniază la înaltele standarde de viață ale țărilor nordice.
 















Un amănunt ...


Căpitanul, un zdrahon, scoate nava din port umplând cu chipul lui masiv una din ferestruicile comenzii, în timp ce o fată blondă cu însemnele companiei brodate pe geaca de goretex apucă un microfon wireless la care ne face cunoscută acțiunea ce urmează. Pe scurt se va desfășura o adevărată prigoană vizuală la adresa balenelor, acțiune la care suntem invitați să participăm. Din câteva cuvinte suntem puși în temă cu împărțirea orizontului după regula cadranului ceasornicului și după două-trei probe cu public, toată lumea e în stare să spună cu precizie în ce direcție e ceva de văzut.

 


Bjossi Sor


Căpitanul




 


Marea e liniștită. Nici urmă de cetacee. O mută întrebare se citește pe fața fiecăruia: oare în turele astea chiar se întâlnesc balene? Toți scrutează cu intensitate orizontul marin, mai puțin Grasu ce e cu ochii la fete.
-Uite balena, îmi face semn, indicând cu bărbia spre animatoarea destul de corpolentă.
-La ce oră? îl întreb
Își suflecă mâneca privind ceasul lui electronic:
-La nouă și trei minute, ora Islandei.

 

 

Or fi balenele aici?


Sau poate aici?


Catargul balenierei are pe vârf un cuib de cioară în care m-aș urca de-ar fi după mintea mea. Tangajul este cvasinul. Țărmul înalt al golfului împestrițat cu petece de zăpadă ne înconjoară ca-ntr-o îmbrățișare. Este o zi frumoasă, cu soare însă un vânticel ce vine din larg aduce un front jos, ca o ceață. În scurt timp intrăm în masa umedă și rece. În jurul unei insulițe stâncoase, niște pufini decolează greoi sau se scufundă în prova noastră.

 


Bjossi Sor se învârte de colo colo schimbând des direcția. O fi știind căpitanul ceva. M-am plictisit să mă tot uit în valuri așa că inspectez nava de la puntea de comandă până jos, în cală, unde găsesc un cuier pe care stau aliniate frumos zeci de costume impermeabile, în culori fosforescente și inscripționate cu însemnele vasului. De vreme ce n-au fost împărțite turiștilor putem fi fericiți de vreme bună.
Revin din nou pe punte unde ceața rece a intrat până în sufletul oamenilor. Nimeni nu mai comentează. Lipsa balenelor e un eșec în fața căreia nici animatoarea nu prea mai are cuvinte. Ne povestește totuși ba una, ba alta, să ne atragă atenția. Tura e pe sfârșite și lumea s-a resemnat: n-am fost norocoși. Cosmina își propune ca la coborâre să o întrebe pe animatoare în ce procentaj se întâlnesc balene. Dacă am fi avut GPS-ul cu noi, Bjossi Sor ar fi desenat pe ecran structura nodului gordian. În această atmosferă, „la ora 2” apar aliniate patru spinări de balenă aruncând în aer jetul binecunoscut al respirației. Strigătul triumfător de pe puntea de comandă precipită lumea în tribord. Căpitanul a văzut momeala și se năpustește cu baleniera ambalând motorul. N-apuc să zoomez căci balenele s-au și scufundat. Urmează două scurte ieșiri la suprafață după care marea redevine pustie. Bjossi Sor amușină în coace și-n colo ca un câine ce a pierdut vânatul. Totul a durat atât de puțin încât trebuie să-mi fac o copie de siguranță la imaginile remanente de pe retină, de frică să nu le pierd pentru totdeauna. Or fi fost o familie?
Vocea de la microfon e încântată. Chiar dacă pentru noi cetaceele n-au fost decât niște movilițe lucioase printre valuri, cunoscătorii pretind că erau o specie mai scumpă la vedere. Stația radio din comandă prinde glas și din ceață apare o altă balenieră. De data asta este un velier. Ce-i drept nu are velele ridicate și înaintează cu motorul dar greementul ei ieșind din ceață are ceva din fascinația filmelor alb/negru. Și pe puntea velierului lumea stă ciorchini la balustrade, semn că au văzut la rândul lor coloșii. Navigăm împreună în direcția în care căpitanii speră să mai vedem măcar o dată balenele dar după câteva minute e clar că spectacolul s-a terminat: după ieșirile la suprafață cetaceele sunt capabile să rămână în adânc până la o oră. O vreme cele două nave își împletesc siajele, după care Bjossi Sor întoarce și o pornește prin masa lăptoasă spre Husavik.

 




Sunt unul dintre cei ce susțin că nu atingerea vârfului este importantă, ci drumul în sine. Totuși, e suficient să zărești metamorfoza de pe puntea lui Bjossi Sor ca să realizezi fără pic de îndoială că merită din plin să fii câștigător. Faptul atât de insignifiant că în prova balenierei au apărut pentru scurt timp patru balene plutind între ape e diferența de la minus infinit la plus infinit. Toată lumea e veselă și relaxată, mai ales animatoarea care plină de solicitudine ne arată specia întâlnită într-un atlas zoologic. Acum, că evenimentul s-a produs, nimeni nu mai scrutează valurile. Din partea casei primim fiecare câte o gogoașă islandeză și o cană cu ciocolată caldă, pe care fiecare le savurează din plin. Parcă nici vânticelul rece nu mai mușcă din mâini. La cât s-a învârtit Bjossi Sor, credeam că am și trecut de cercul polar însă ca în filme, ceața s-a dat la o parte și în fața noastră a apărut pasa de intrare în port. Căpitanul a redus mașina și s-a lipit la cheu ca un profesionist. Fetele de pe punte au aruncat parâmele celor de pe uscat și într-un minut am putut coborâ. Era și timpul: tura următoare era deja încolonată pe două rânduri printre care noi, cei ce văzusem balenele treceam fericiți.
-Ai văzut? Mă întreabă Grasu. Nici unul n-a avut curajul să întrebe dacă am întâlnit balene.
-Dar Cosmi a întrebat-o pe animatoare care-i procentajul de reușită?
-A spus că Bjossi Sor la fiecare ieșire întâlnește balene ...

    Dorin Chiș - august 2012                                         << - cuprins - >>