<< - cuprins - >>

             

Luni 10 august 2009

 

Dimineața aduce vreme bună. Roua abundentă a udat cortul ca după furtună și până îl vede un pic soarele fug pe deal să fac câteva panorame.

Vreme bună

Orădenii, în echipă cu prietenii din București cu care au venit, se pregătesc pentru o tură de două zile: vor să lase mașinile în camping și cu bagaje ușoare să urce Mededul, după care să treacă creasta, să ajungă pe Bobotov Kuk și să înnopteze în valea de dincolo de vârf, lîngă lacul Scrska. Noi am făcut de bine de rău o incursiune prin zona Mededului așa că împachetăm, plătim campingul (16 Euro – oameni, cort și mașină pentru 2 nopți) și după ce ne urăm vreme bună, la volanul Bagherei traversăm Zabljakul pentru a prinde drumul de contur al Durmitorului. E o zi exact cum mi-am dorit, cu cer de cerneală dincolo de filtrul de polarizare și cumuluși bucălați ca-n luna mai. Drumul căutat, deși asfaltat și fără cea mai mică groapă, este doar cu câțiva zeci de centimetri mai lat decât coapsele Bagherei așa că nu mă simt în largul meu: ba îmi suflă-n ceafă un jeep grăbit, ba dau nas în nas cu vre-unul ce vine din față, ba tocmai când mă opresc să fac o fotografie apare cineva și trebuie să plec. Găsim o platformă de parcare lângă un mic deal de pe vârful căruia culmile albe ale Durmitorului se văd nemaipomenit și în acest decor armonios hotărâm să luăm micul dejun. Scoatem iaurturile și cornurile luate din Zabljak (buuuune!) și printre înghițituri, în loc de tacâmuri mânuiesc Canonul. Știu, sunt incurabil, dar peisajul ăsta nu-mi dă pace! Așa cum în India am avut revelația templelor din marmură, în fața crestelor albe ale Durmitorului realizez că cei mai fotogenici munți pe care i-am văzut (Dolomiții și Pirineii) au fost munți calcaroși.

 

Pe drumul de contur

Cu burta pusă la cale străbatem cu “a doua” acest drum fantastic, oprind pentru fotografii ori de câte ori vreo mică platformă îmi oferă posibilitatea de a ieși măcar cu 2 roți de pe carosabil. Peregrinarea pe la poale îmi oferă perspectiva “de afar㔠pe care nu o am pe trasee și vremea excelentă vine să completeze peisajul: ce mi-aș fi putut dori mai mult?

 

Spre vârful Bobotov

 

Găsim loc pentru mașină într-o mică parcare ce domină 2-3 serpentine și cu rucsaci minimali pornim într-o tură de 5-6 ore spre Bobotov Kuk. După ce urcă o pajiște înclinată poteca se strecoară pe la baza unui perete, apoi prinde un brâu ascendent și iese într-o mică șa de unde se zărește o tabără de corturi. Căutăm din ochi sursa de apă, dar nu o găsim aici, ci mult mai jos: pe o stâncă ce străjuiește poteca apare o săgeată lângă cuvântul IZVOR.  PET-ul din rucsac e încă plin așa că nu ne abatem din traseu, mai ales că drept în față zărim despicătura în V a șeii Sarnar și impresionant, simbolul Durmitorului, vârful Stit cu brâurile lui frânte de calcar. Urmează micuțul iezer Zeleni, apoi derivația spre vârful Bobotov ce atacă frontal o pantă grea. Sub soarele amiezei urcușul pare interminabil.

 

Șaua Sarnar                                                     Vârful Stit

-Mai e mult până la Habacuc ăsta? mă întreabă Cosmina.

 

Sub și pe vârf

Ieșim într-o șa cu largi perspective asupra Zabljakului și a fețelor nordice, apoi ocolind prin spate, marcajul ne conduce pe vârf răsucindu-ne într-un fel de spirală. Deși lumea vorbește că pe ultima porțiune urcușul e dificil, nu întâlnim nici o piedică și la ora 14:15 trântim rucsacii pe vârful Bobotov, la 2523m. Mai departe creasta este destul de accidentată așa că mă bucur că trebuie să ne întoarcem, nu înainte de a ne trage sufletul și de a savura depărtările într-un tur de orizont. Dinspre Tara apar nori de ploaie. Identificăm cărarea ce coboară la șosea șerpuind printre calcare, apoi ca ultim act îl rugăm pe un băiat să ne facă o fotografie și ne dăm duși.

Lacul Scrska

La ora 17 suntem din nou în șosea, de astă dată la aproximativ 5 km de parcarea în care am lăsat-o pe Baghera. Cu toate că norii se adună, asfaltul încins ne moaie și pașii ne sunt din ce în ce mai mici.

Din nou la șosea

Pe ultimele sute de m trebuie să înfruntăm serpentinele. Nu ne simțim destoinici să le tăiem într-un urcuș frontal așa că mai pe iarbă, mai pe asfalt, cu chiu cu vai ajungem în parcare.

-Ce facem mai departe?

Habar nu avem. E ora 18, prea devreme pentru a întinde cortul și prea târziu pentru a pleca spre mare. Amânăm decizia în timp ce un tip se apropie de noi și ne roagă să-l luăm, împreună cu prietena lui, până în stațiune. Îmi amintește de vremurile când colindam și noi cu speranța în autostop, așa că acceptăm: vom merge în Zabljak, apoi vom mai vedea. Cei doi sunt polonezi. Au fost și în România, prin Padiș și Retezat și le-a plăcut: anul viitor vor să mai vină!

Pe drumul de întoarcere se dezlănțuie potopul, dar după o răpăială intensă se luminează și soarele își reintră în drepturi. Într-o atmosferă veselă parcăm în centrul Zabljakului, le urăm drum bun polonezilor și ne hotărâm să plecăm spre mare. Cu harta în mână mă îndrept spre un polițai ce dirijează circulația, cu intenția de a mă dumiri asupra ieșirii din stațiune. Omul tocmai a oprit un camion așa că stau pe bordură urmărind acțiunea. Prin geamul deschis iese și se reântoarce permisul, apoi actele mașinii, apoi actele mărfurilor. Polițistul e foarte serios, Doamne ferește să nu fie în regulă ceva. Merge în spate și se uită la cei câțiva paleți cu materiale de construcții, apoi cere să verifice semnalizarea. Pe mine mă exasperează deja! În spate s-a strâns o coloană de mașini dar nici una nu îndrăznește să claxoneze . Polițaiul revine în față și cere din nou să vadă semnalizarea. De astă dată seriozitatea e lăsată deoparte și un zâmbet i se lățește pe față: nu se aprinde ceva. Șoferul se dă jos să vadă cu ochii lui. Destul. Îmi iau harta și mă informez  la o vânzătoare dintr-un magazin fără clienți, apoi plecăm.

 

După ploaie

Drumul spre Niksic e blocat de niște utilaje ce-l scurmă cât vezi cu ochii și o săgeată indică o deviere. Până la primul sat panglica de asfalt e îngustă ca drumul de contur al Durmitorului, apoi nimeresc într-o răscruce nesemnalizată unde nu știu încotro s-o apuc. Îi dau tot înainte și drumul (la fel de îngust) ne suie pe culmea unui deal de unde zăresc pe vale o șosea parcă mai lată și mai circulată. Întoarcem până la intersecție și o luăm pe vale. Ne-am cam înșelat, și aici drumul e la fel de îngust. Îi dăm tot înainte pe șoseaua plină de curbe: bine că traficul e cvasinul. Kilometri se scurg unul după altul și nu-mi vine să cred că un drum către un mare oraș poate arăta ca o alee, însă nu avem de la cine să culegem informații și mergem mai departe. Nici urmă de indicatoare sau borne kilometrice, apoi intrăm într-un sat risipit și oprim în fața unei curți unde zărim o femeie. Cobor geamul:

-Niksic?

-Bravo! Bravo! Și gestul îndeamnă tot înainte.

Dincolo de certitudinea că nu suntem pierduți, modul în care am fost felicitați pentru alegerea corectă ne binedispune și când unul, când altul, o imităm pe femeie, fără a ne da seama că de fapt ea spusese “pravo”, adic㠓drept”, dacă se poate spune așa ceva pe drumurile întortocheate ale Muntenegrului. În continuare curbele se succed foarte strâns ceea ce face ca orice întâlnire cu mașinile din față să fie în viraj, în plus am intrat prin pădure și nu e vizibilitate, așa că rareori ajung la 40km/h. Drumul în miniatură și viteza redusă îmi creează impresia că sunt la volanul unei mașinuțe dintr-un parc de distracții. E grozav, cu condiția să nu te grăbești. De pe platou drumul coboară odată cu înserarea într-o vale adâncă. Suntem la Savnik. În centrul localității dăm peste un hotel cu mutră de han turistic și tânjind după un duș și un pat comod, luăm o cameră la etaj.

 

 

                       Dorin Chiș - septembrie 2009                        << - cuprins - >>