Înapoi

             8.08.2013

 

 

            Nu-i vorbă, noaptea a mai plouat însă dimineața soarele transformă stâncile albe din creasta de deasupra campingului în diamante orbitoare, ceea ce are asupra mea efectul dinamitei.

-         Unde mergem? mă întreabă Cosmina

Ținta principală a acestei ture este vârful Aneto, 3404m, cel mai înalt din tot lanțul Pirineilor (nu cel mai înalt din Spania, pe acest loc clasându-se Pico del Teide din Tenerife, cu 3718m). Nu avem mania recordurilor însă Aneto e chiar deosebit, cu un parcurs destul de lung peste ghețar și cu o diferență de nivel apreciabilă, ceea ce pentru doi orășeni ce n-au altă preocupare zilnică decât mersul la birou (și acela de multe ori pe două sau patru roți), presupune un pic de antrenament. Să vedem. Nu strică puțină orientare, o minimă înțelegere asupra zonei în care ne vom juca. Suntem în Parcul natural Posets – Maladeta, pe care valea Eserei îl desparte în două: avem pe stânga văii grupa montană Posets-Perdiguero iar pe dreapta Aneto-Maladeta. Accesul facil se face pe axul Eserei, datorită șoselei asfaltate ce facilitează cursele regulate de autobuz ale cărui stații deservesc, printre altele, intrările în trasee. Incursiunea de ieri în Benasque nu a fost chiar dezinteresată devreme ce mi-a oferit prilejul de a achiziționa o micuță mapă pe care dacă o deschid, se potrivește exact cu realitatea: cotorul este Esera iar pe stânga am harta Posets-Perdiguero iar pe dreapta Aneto-Maladeta. Pentru azi îmi trebuie un traseu de plimbare, mai scurt și deloc tehnic, care să ne încânte cu peisaje fotogenice și cele două hărți îmi oferă fiecare câte unul. Pe dreapta ar fi Ibon de Creguena (ibon fiind termenul spaniol pentru lac), un fel de mare alpină suspendată într-o căldare glaciară la 2500m altitudine. Pe stânga un circuit prin căldările Perramo-Batisielles. Primul traseu pare mai abrupt, în timp ce diferența de nivel la amândouă e tot pe acolo, cam1300m. Pentru Batisielles, intrarea în traseu se face chiar din camping, în lungul văii Estos, în timp ce pentru Creguena trebuie să urcăm pe valea Eserei cam 5km așa că alegem varianta facilă și împachetând harta Aneto-Maladeta mă concentrez pe căldarea Perramo-Batisielles în fapt un fel de lighean în mijlocul căreia se ridică triplul vârf Agulles de Perramo căreia ne propunem să-i dăm ocol, cu atingerea salbei de lacuri în care-și oglindește versanții. Hotărârea fiind luată, aruncăm în rucsac pâine, roșii și ceva conserve și o luăm din loc pe nemâncate.

Barajul de la gura văii

Un drum asfaltat atacă despicătura văii dar se oprește curând într-o parcare. De aici ies turiști înarmați cu bețe sau cu copii mici și după felul armamentului e ușor de ghicit: primii vizează ascensiunea spre Batisielles sau chiar mai departe iar ceilalți doar o plimbare pe drumul facil ce urcă valea Estos. Mai departe drumul urcă serios pentru a depăși un baraj ce reține apele Estosului într-un lac a cărui profunzime îi conferă nuanțe albastru-verzui apoi, trei kilometri mai sus un indicator marchează bifurcația: pe stânga, prin pădure, cei cu bețele, pe dreapta, pe vale, cei cu copiii. Măcinăm panta cu pași mici, calculați. Respirația regulată face ritmul și fără sforțări, serpentinând cu răbdare ajungem la Ibonet de Batisielles, lacul cel mic al cărui ochi verde se arată într-un platou mlăștinos presărat cu pini pletoși. Pauză. Ibonetul atrage o mulțime de turiști ce-i savurează priveliștea în mici grupuri risipite la umbră. Locul este de o simplitate și o armonie dezarmantă. În acest decor feng-shui, departe de marele zgomot se trezește la viață celălalt din tine, montaniardul. Se spune că unde ne este atenția ne este și energia și cred că și viceversa este valabilă căci îmi descopăr mâinile și picioarele pline de forță, coșul pieptului plin, senzații uitate și regăsite aici.

Drumul de pe valea Estos

 :)

Ibonetul

Spre Escarpinosa

Pornim mai departe. Din păcate vremea stă încă sub semnul trecutului și o ploiță anemică ne obligă să poposim câteva minute sub coroana unui pin. În drum spre următorul ibon ieșim din fotogenica poiană mlăștinoasă și urcăm stâncăriile populate cu pini. În față ne apare piramida pleșuvă a lui Agulles de Perramo (2542m), apoi dintr-o dată un perete de stâncă ne oprește în loc. De pe creștetul lui cade un râu într-o succesiune de cascade și săritori iar jos, la bază, un alt ibon stă neclintit ca o uriașă oglindă: Escarpinosa. Hotărât lucru, îmi plac Pirineii. Pentru cel obișnuit cu proporțiile Carpaților sunt mai grandioși, mai plini de forță dar nu atât cât să te strivească, să te înfricoșeze. Se spune că gustul dulce conferă mulțumire și hotărâm să suplimentăm doza naturală cu câte un baton de cereale din care la plecarea de acasă ne-am făcut provizii uriașe.

Mai departe ocolim lacul pe sub stâncă, prilej cu care descoperim și puiuțul lui (Ibon Verde), urcăm o limbă de grohotiș ce evită peretele după care printr-un jgheab debușăm în larga căldare Perramo, pe malul lacului omonim. Dacă până la Escarpinosa am mai avut companie, aici suntem cu desăvârșire singuri. Lacul este mare, căldarea este mare, vârfurile de deasupra sunt masive. Soarele și norii se transpun în pete pe versanți ca într-o grafică făcută cu indigo și în acest decor începem urcușul ce țintește ocolul vârfurilor ce ridică fundul ligheanului Perramo-Batisielles. De astă dată oboseala își spune cuvântul și regăsim cu bucurie coborârea abruptă pe cealaltă față. Sub noi, la vedere se înșiră cele trei ibonuri pe lângă care trece poteca noastră: primul, mic, anonim, al doilea reflectând nu numai imaginea dar și numele vârfului cu care de la naștere, coabiteză, l`Aigueta de Batisielles și în fine Gran Batisielles, cel mai mare și mai frumos, pe deasupra și nefiresc de cald.

Perramo, căldare și lac

Trecere în Batisielles - lacul fără nume și l`Aigueta de Batisielles

Agulles de Perramo (2542m)

Odată cu schimbarea căldării am intrat în “calea vapoarelor”, mai precis pe traseul GR11 marcat pe harta noastră ca “sendero de gran recorrido”. Pirineii sunt formați din insule de creste grupate în masive, despărțite unele de altele de văi adânci. Masivele au suprafață redusă și de cele mai multe ori crestele lor sunt inaccesibile (cel puțin în Ordesa-Monte Perdido și în Posets-Maladeta), asfel că traseele locale presupun fie ascensiuni punctuale pe anumite vârfuri, fie cel mult treceri dintr-o căldare în alta. Totuși, pentru amatorii de călătorii lungi, există aceste “sendero de gran recorrido”, aceste cărări pentru parcursuri lungi ce străbat lanțul trecând peste masive. O rețea de cabane bine dichisite și convenabil plasate deservesc aceste coridoare astfel încât, bazându-se pe ele, cei ce pornesc la drum lung își iau într-un mic rucsacel doar strictul necesar și desigur, paralele aferente. Câtă vreme traseele de interes local sunt marcate cât se poate de discret, uneori cu două dungi de vopsea, ca pe obrazul indienilor ce au dezgropat securea războiului, alteori doar prin momâi de piatră, pe GR11 apar stâlpișori de lemn ce indică parcursul. Coborâm ghidați de ei, adăstăm pe malul marelui ibon și părăsim cu regret lumea alpină pentru a ne reîntoarce în camping.

   

Marcaje

Seara se lasă în timp ce pe primusul instalat în fața cortului fierbem o oală de orez. Părem să fim singurii veniți pe propriile picioare. Câtă vreme igloo-ul nostru abia face umbră pământului, vecinii motorizați au ridicat construcții complicate semănând cu laboratoarele spațiale, se servesc cu băuturi ținute la rece în frigider și își prăjesc grătare pe mașini de gătit alimentate de la butelii cu gaz. Până să se moaie boabele mă pun la curent cu ultimele noutăți în materie de echipament de camping. Nu-i invidiez. Sunt mulțumit cu bocancii ce-mi țin piciorul ca o copită, cu rucsacul ce-mi îmbracă spatele și cu cortul sub cupola căruia îmi adăpostesc visele. Mâine, Creguena!

 

 

           

                       Dorin Chiș - Oradea - septembrie 2013                                          Înapoi