Cuprins

   

Sea kayaking în marea Andaman


            Micul dejun l-am servit grăbiți fiindcă de la măsuța noastră aveam deja în raza vizuală caiacul ce ne aștepta pe plajă.
Fluxul nu începuse decât cu puțin timp în urmă și a trebuit să-l cărăm peste pietrele umede, mâloase, forfotind de crabi. Soarele se ridicase bine pe cer și radiațiile lui le simțeam cu claritate pătrunzându-ne prin piele. Soare și mare albastră: ce ne puteam dori mai mult?
            O luăm spre nord. Ieșim în larg padelând leneș E pentru prima dată când navigăm cu un tandem și, inevitabil, padelele se întâlnesc. La țară, când se lovesc două sape e semn că mâine vor lucra din nou împreună. Doamne dă!
            Prin apa caldă zărim cocoașele negre ale stâncilor submerse, alge unduitoare și bucăți de coral. Dublăm capul nordic îmblănit cu mangrove și tăiem un golf ce adăpostește o plajă de zahăr (plaja nordică).
            Cald. Cocotierii bombardează plaja cu ghiulelele lor verzi, dar nu e nimeni care să se ferească de ele. Partea nordică e muntoasă ridicând la verticală faleze calcaroase la umbra cărora ne retragem din calea soarelui. Urme de șiroire, albe și negre bălțează peretele și stalactite colosale îi decorează surplombele. O gură imensă de peșteră se deschide în versant iar mai jos, la contactul cu marea, baza peretelui e erodată adânc.
            Suntem în cornul unui golf. Tăiem. Cu cât ne depărtăm de pereți, unghiul de panoramare se lărgește și muntele insulei reușește să intre în cadru. În fața noastră, pitită printre pereți se zărește o mică plajă pe care debarcăm.
            Planeta mamă are un loc pentru fiecare. În timp ce prietenii noștri iubitori de iarnă, schiază, noi ne bucurăm de soare și de apă caldă în Marea Andaman. Înot relaxat prin pelicula de apă termală de la suprafață și eliberat de griji realizez de ce scandinavii se dau în vânt să vină în Thailanda.
            Până la plaja mică am ajuns mai repede decât credeam, ceea ce ne-a dat certitudinea că vom termina itinerariul fără probleme. Padelatul în tandem conferă viteză sporită și dacă echipajul reușeșete să mențină sincronizarea, poate demonstra cu ușurință că 1+1=3. După ce ne desfătăm pe săturate în acest golf drăguț, dăm caiacul la apă și plecăm mai departe. E vremea prânzului și soarele e ucigător. Cu gândul la umbră, tragem tare pe sub falezele de calcar până la deja binecunoscuta Farang Beach (farang = francez. Adică străin. Gringo).
            Rareori mi-a fost dat să mă prăjesc la soare. În prima zi în Caraibe am simțit că nu voi rezista și am folosit o cremă cu factor de protecție 8. A fost suficient. Am și aici flaconul cu zeamă, dar nu face două parale. Soarele Thailandei te arde până la os, așa că suntem bucuroși să tragem caiacul pe nisip și să ne ascundem sub crengile primilor arbori. Deasupra noastră atârnă niște fructe verzi-portocalii iar în față sclipește marea de un albastru incredibil. Orele trec una după alta și nu facem nimic. La fel ca pe ploaie, doar stăm.
            Orizontul e barat de o insulă lungă și joasă. E Koh Kradan. Până acolo să tot fie 3 km. Maxim o oră cu caiacul, îmi spun (ulterior am măsurat în Google Earth: fix 6 km!!!). Imaginația mea o ia razna: călare pe caiac, din insulă în insulă. Marea e caldă, insulele la vedere. Ce poate fi mai simplu? Poate doar soarele pârjolitor să constitue un pericol.
            La ora 16 ieșim de sub protecția vegetației. Din spate, de după munte apar nori amenințători dezvoltați pe verticală. Împingem caiacul la apă și vâslim să ieșim din zona în care se sparg valurile cu forță. Trei yachturi stau la ancoră în larg, vrăjite de frumusețea peisajului.

            Tragem să ieșim din capcana unor stânci negre. Deși în noul caiac nu suntem un echipaj rodat, ne descurcăm bine. Mie îmi place tandemul fiindcă îmi dă voie să schimb padela cu aparatul foto fără ca ambarcația să se oprească sau să-și schimbe direcția. Am citit despre echipaje de tandem ajunse să se urască și le cred până la ultimul cuvânt. Într-un echipaj nu ai decât o singură șansă: să urmărești mișcările celuilalt și să fii una cu el.
            Norii câștigă teren. S-a pornit vântul, deci au apărut și valurile. Țărmul nu mai e înalt, în schimb e invadat de o vegetație deasă cu aspect de junglă ce coboară până la apă, nelăsând urmă de plajă. Pe o stâncă, o mică statuetă colorată închipuie un loc de ofrande.
            Ocolim un nou promontoriu și cu asta putem considera că am ajuns în sud. Cerul s-a întunecat din cauza plafonului și vântul venind din prova ne zgâlțâie de toată frumusețea. Distanța dintre valuri nu e multiplu de lungime a caiacului, prin urmare, matematic, ne trezim cu prova suspendată în gol, picând apoi cu plesnet sec și jerbe de stropi. Spre insulele vecine, perdele de apă vestesc ploile ce cad. Tăiem un golf larg pe valuri din ce în ce mai mari. Ne ia mai bine de o oră să dublăm noul promontoriu dincolo de care se zărește debarcaderul de beton, scos mult în larg. Până să ajungem acolo vremea se mai îmbunează și odată cu asfințitul debarcăm pe plaja îngustă din fața bungalowurilor.

 Dorin Chiș - Oradea - mai 2012 - Articol înscris în concursul <Thailanda, te iubesc!>, organizat de KLM România în colaborare cu T.A.T. Balkans și Tedoo.ro 

                                     Cuprins