Pagina Dolomiți - pagina JURNALE

Ziua 1 Ziua 2 Ziua 3 Ziua 4 Ziua 5 Ziua 6 Ziua 7 Ziua 8 Ziua 9 Ziua 10
pe drum Cortina d`Ampezzo Cristallo Cristallo Cinque Torri Averau Tre Cime di Lavaredo Sorapiss Venetia Venetia

Înapoi - mai departe >>

 

        Vremea nu e grozavă dar cel puțin nu plouă și asta înseamnă mult. Coborâm la capătul de jos al telescaunului ce urcă la refugiul Scoiattoli și în timp ce Cipri o ia cu scaunul prin văzduh, noi ceilalți, mai tereștri, urmăm poteca serpentinată ce ține tot pe sub cablu. Avem în spate panorama înțesată de aburi și mister a Tofanei, în dreapta vârful semeț Averau – Nuvolau iar pe ultima sută de metri întrezărim prin ceață siluetele grupului Cinque Torri. Cipri urmărește cu camera o marmotă ... care însă s-a ascuns printre pietre.

Pe terasă la Scoiattoli

Cea mai grozavă chestie la refugiul Scoiattoli este ușa automată de sticlă. Pentru turistul venit de la cabana Curmătura ușa asta poate să creeze derută, în schimb mobilierul stil, din lemn masiv, ce-și face treaba pe terasa refugiului în ciuda vremii umede de la 2255m pare cât se poate de la locul lui. Lipesc ștampila pe pașaport și plecăm spre turnurile ce ne momesc irezistibil.

 

Ansamblul de piatră de la Cinque Torri (Cinci turnuri) ascunde printre stâncile sale vechile poziții de tragere folosite de italieni în primul război mondial. În mai 1915 Italia declara război Imperiului Austro – Ungar, sperând că odată cu victoria vor obține teritoriile Trentino, Istria și o parte din Dalmația. Habsburgii au părăsit Cortina d`Ampezzo (pe care o dețineau din 1511) și s-au retras pe o linie de fortificații construite tocmai pentru a se proteja de pericolul pe care ar fi putut să-l prezinte recent creatul stat Italian. Ansamblul de stânci de la Cinque Torri oferă o panoramă de 360 grade și tocmai de aceea era un punct cheie de unde se putea controla o mare parte a frontului. În iulie, bateriile de tunuri de 210mm de la Cinque Torri i-au determinat pe austro – ungari să evacueze teribilul fort Tre Sassi din pasul Valparola după o singură zi de luptă: în 5 iulie 1915, peste 30 de lovituri și-au atins ținta!!!

  Tranșeele

Azi pozițiile de tragere, tranșeele și adăposturile au fost refăcute alcătuind un interesant muzeu în aer liber. Piesa centrală este un tun de 75mm pe care niște servanți – manechini se încrâncenează să-l servească încă, cu toate c㠄Grande Guerra” s-a terminat de aproape 90 de ani. Fuioarele de ceață ce se plimbă prin peisaj asigură decorul perfect. Din păcate nu avem prea mult timp la dispoziție căci ultimul Dolomiti Bus coboară în jurul orei 17, așa c㠄facem rondul” și prin spatele turnurilor ajungem entuziasmați la refugiul Cinque Torri de unde pe traseul 439 coborâm la șosea.

  Refugiul Cinque Torri

Când ajungem în Cortina plouă furibund dar nu ne pasă: am reușit să ieșim și azi în traseu și asta ne face să fim veseli și optimiști.

       

                Înapoi - mai departe >>