<< - index - >>

  Fort Cochin

Azi vom rămâne pe loc pentru a vizita orașul vechi (Fort Cochin). Datorită lagunelor ce ofereau protecție vaselor, orașul a fost multă vreme principala poartă în negoțul cu mirodenii. Deocamdată însă habar nu am unde ne situăm noi așa că întrebăm la recepție cum putem ajunge la Fort Cochin: cu taxi-ul, într-o jumătate de oră.
 
 
Autogara
 
Descindem în moderna autogară din vecinătatea hotelului ca să ne interesăm de autobusele spre Allepey (viitoarea destinație) și la ieșire avem surpriza să dăm peste un ricșa prepaid. Îi spun omului "Fort Cochin", îmi scoate un bon de 190 rupii și îmi toarnă o poveste despre o rupie, poveste din care nu înțeleg nimic. O chem în ajutor pe Cosmina și povestea se repetă, ba mai mult, declarăm că nu înțelegem și omul o mai spune încă o dată, tot fără folos.
-De unde sunteți?
-Din România.
Se întoarce spre colegii lui din gheretă:
-Vorbește careva româna?
Un altul se ofera să ne explice. 190 de rupii sunt pentru ricșar și va trebui să i le plătim lui la finalul cursei și o rupie este pentru serviciul de prepaid și trebuie să o dăm omului de la ghișeu. No, așe!
De fapt, după cum ne-am dat seama ulterior, ne aflam în așa numitul Enarkulam, cartierul de pe partea continentală a orașului Cochin. În aceasta zonă, trecerea de la uscat la apă se face în degrade, în sensul în care o mulțime de limbi de pământ și de insulite fragmentează uscatul până la completa dispariție. Enarkulam este partea modernă, cea situată pe pământul ferm al continentului iar vechiul Cochin, Fort Cochin, fieful neguțătorilor cu mirodenii, se află pe o limbă de pământ până la care ricșa trebuie să treacă pe două poduri despărțite unul de altul de insula Willingdon, pe care e și aeroportul orașului. Drumul e într-adevar lung și suntem curioși dacă vom reuși să negociem întoarcerea la aceeași sumă, în lipsa serviciului de prepaid. 
 
Plasele chinezești
 
Contragreutățile
 
În vizită
 
Furând meseria
 
 
Începem turul cu cireașa de pe tortul Cochinului: pescarii de la plasele chinezești, ce au ajuns aici datorită neguțătorilor lui Kublai Han. În principiu e vorba de o jucărie pe care o văd în fiecare zi la pescarii de acasă, de pe malul Crișului. O plasă de formă pătrata, legată la colțuri de două semicercuri ce se încrucișează precum diagonalele pătratului, este cufundată în apă preț de 3-5 minute, după care este ridicată. Doar că aici jucăria asta are proportii gigantice, trebuind să fie manevrată de 6-10 oameni. Pătratul plasei are latura de 6-8 metri, fiind manevrat de un brat-consolă extrem de lung, făcut din trunchiurile mai multor arbori de teak, legate unul în prelungirea celuilalt și închipuind o imensă cumpănă: de o parte plasa, de cealaltă niște funii atârnând, pe care se înșiră ca mărgelele niște bolovani cât toate zilele, pe post de contragreutăți. Mașinăria legată cu sfoară la toate încheieturile are aerul unei recuzite din filme gen Conan Barbarul. Suntem invitați să urcăm pe pontonul de bambus al unei astfel de instalații. Pescarii sunt obișnuiți cu turiștii și îi pun la treabă. După ce îmi cere aparatul pentru a ne face două poze, tuciuriul mă trimite să trag de funii căci urmează să fie ridicată plasa. Împreună cu alți cinci ortaci ne punem pe treabă în ritmul unui cântec pescăresc. În timp ce ghirlanda de bolovani atârnați de capătul nostru se lasă pe ponton, la celalalt capăt apar deasupra apei marginile plasei, apoi și mijlocul, tras în jos de greutatea capturii. Doi oameni s-au și cățărat pe plasă, agili ca maimuțele și în timp ce "căpitanul", cum îl recomandă omul nostru cu pozele, smucește de năvod pentru a face peștele să curgă spre el, celălalt îi plasează un fel de minciog în care acesta culege toată recolta dintr-o singură mișcare. Năvălim să vedem ce am produs: alge, bețe, cîțiva pești (nu mai multi de 10) și o pungă de nylon care în jargonul local e "plastic fish". Plătim distracția și ne vedem de drum. La randamentul pe care îl au, mi se confirmă bănuiala că pescarii din Cochin trăiesc de fapt din turism.
 
Căpitanul
 
Captura
 
 

 

 
Descoperisem plasele pescarilor din Cochin și ne bucuram de posibilitatea de a le urmări în plină acțiune când atenția mi-a fost atrasă de niște ambarcații din lemn ce stăteau trase pe plaja de nisip, printre gunoaie. India este o țară plină de gunoaie. Oriunde a ajuns omul, există mormane de gunoaie și această plajă nu face excepție. Ignor cu ușurință resturile eteroclite și uitând până și de plasele ce cu câteva minute înainte mă fascinau, mă apropiu să studiez aceste ambarcații traditionale, din lemn înegrit, având alură de canoe. Sunt frumoase, solide, lucrate impecabil și contrar spiritului indian, cu precizie, însă ceea ce mă entuziasmează sunt cusăturile. Am citit prima data despre bărcile cusute în cartea lui Tim Severin, Expeditia Sindbad. Corabia cu care Tim a traversat Marea Arabiei din Oman până în India a fost construita prin metode traditionale, adica cu filele cusute cu sfoară obținută din fibre de nucă de cocos. Nu-mi puteam închipui atunci cum poate o ditamai corabia să stea în câteva sforicele dar azi, în Fort Cochin am ocazia să văd cu ochii mei aceste bărci, descoperire ce mă umple de încântare. Când doar visa la Expediția Sindbad, Tim Severin a plecat să caute nave tradiționale în Oman. Nu a prea găsit. De cealaltă parte a mării, după 30 de ani, pe această plajă, descopăr ambarcațiile arhaice încă în uz. Una tocmai e trasă la mal de către doi pescari ce, îndată ce se văd pe uscat se apucă să-și descâlcească năvoadele.
 
Pescari "clasici"
 
Canoele cusute
 
 
Printre gunoaie

 

                                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - mai 2013 

 

                                     << - index - >>