<< - index - >>

 

Alleppey: comunitatea dintre ape

 

Azi plecăm mai departe spre cel mai sudic punct al itinerariului nostru: Alleppey. Încheiem socotelile cu hotelul Mermaid la recepția căruia solicităm rezervarea unor bilete pentru autobusul de Goa din 6 ianuarie, când preconizăm că ne vom întoarce și luăm din autogară primul autobus spre destinația visată.

Neținând cont de experiența altora, keralitii au descoperit că comunismul ar fi bun, drept pentru care în acest stat secera și ciocanul, steagurile roșii și Lenin sunt la mare preț. Într-o autogară intermediară un mare aranjament combină toate aceste simboluri înconjurate de sute de fanioane roșii ce dansează în vânt. Ca design e frumos dar ca semnificație... Sărăcie, sărăcie...

Autogara Alleppey

Alleppey este supranumit și "Veneția sudului" datorită rețelei de canale din raza sa. Ciudățenia este că nivelul câmpurilor cu orez este cu câțiva metri sub cel al canalelor, pe care doar digurile le împiedică să se reverse. Pe coama acestor diguri sunt construite ici colo gospodării, umbrite de banani și cocotieri, izolate de apă și mlaștini. Legatura cu lumea se face pe canale, cu ajutorul bărcilor sau, acolo unde digul o permite,cu motocicleta. Distracția principală în Alleppey este să te lasi purtat în liniste la bordul unei ambarcații, să admiri peisajul lacustru și să te relaxezi.

Chiar la iesirea din autogara Alleppeyului găsim un panou cu "tourist information", ce ne trimite pe un trotuar strâmt la un hotel. Un album cu fotografii înfățișând diverse ambarcații și o listă de prețuri sunt toate informatiile turistice. Suntem siguri că putem scoate prețuri mai bune negociind direct cu barcagii, în schimb ne place hotelul și luăm o camera cu aer conditionat, cu apă caldă la găleată și cu wifi morse (merge, nu merge, merge, merge). După o jumătate de oră în care ne citim emailurile și ne bucurăm de răcoare, ieșim să vedem unde am ajuns.

Canalele din localitate

Paralel cu strada principală, un mare canal face legătura cu rețeaua hidrografică de care aminteam. Frumoasele bărci indiene cu capetele arcuite și neapărat umbrite de acoperișuri împletite din frunze de palmier își așteaptă clienții. De pe un pod înalt urmarim o vreme traficul acestora, apoi coborâm să ne tocmim. O tură de trei ore cu o barcă lungă cu motor costă aproximativ 800 rupii (48 lei). Pornim.

Pe perna prova

Ambarcațiile din Alleppey sunt dotate cu șezlonguri înecate în perne brodate, pe care te poți lungi la umbra acoperișului, aidoma unui faraon. Motoarele outbord de fabricatie japoneză sunt silențioase de abia se aud și astfel, aluneci aproape tăcut prin această deltă, nu a Dunării, căci în loc de sălcii și plop aici cresc pe maluri cocotieri și banani iar pe apă, în loc de ciulini, mușchiul african.

Kettuvallam

Canalul iese repede din zona locuită, debușând într-un lac măricel unde apar renumitele kettuvallam, fostele nave de transportat orez convertite în adevarate hoteluri plutitoare, dotate cu saloane, apartamente, WC și aer conditionat. La bordul unui astfel de monstru ai tot luxul pe care-l găsești și pe uscat, doar ca, împins de motoare, acesta este tot timpul în miscare și poți admira peisajul stând la masă și sorbind o răcoritoare sau, ca noi, lungit într-un șezlong. Călătoria cu kettuvallam începe dimineața la ora 8 și durează 24 de ore, în pret (6000 rupii) intrând și mâncarea gătita la bord. Aceste ambarcatți sunt specifice Alleppeyului, suprastructura construită din împletituri de bambus și frunze de palmier întâlnidu-se doar aici. 

Trafic local

Alții, ca noi

Mă fascineaza canoele localnicilor, ce stau legate la fiecare gospodărie. Sunt ambarcatți subțiri și joase, mai lungi sau mai scurte în functie de capacitatea de transport, cele lungi aducând mai degraba a pirogi. Majoritatea sunt vechi, autentice, negre, cu file de teak cusute cu sfoară tare obținută din fibrele cojilor nucilor de cocos dar lângă o gospodarie unde miroase puternic a rășină poliesterică descopăr infamia unor canoe turnate din materiale compozite, colorate țipător.

Ambarcația alunecă pe canale dezvăluind scene autentice din viața acestor oameni. Cufundată în apă până la mijloc, o femeie spală haine lovindu-le de o lespede de piatra, o alta spală o grămadă de vase de tinichea, pe care le înșiră pe digul de piatră din fața casei. O alta face baie îmbracată. Se săpunește pe față și pe gât, apoi coboară mai jos, plimbând săpunul pe sub haine, până la brâu. Două școlărițe în uniformă se întorc acasă pe digul în construcție unde niște bărbați tuciurii înarmați cu baroase și mistrii aliniază la sfoară bolovanii uriași, cimentându-i apoi cu mortar. Dincolo de diguri sunt câmpurile cu orez de un verde crud. Pare o lume încremenită așa de secole, preluând ocupația și problemele înaintașilor și ducându-le mai departe în viitor, dar totuși o lume în schimbare. 

Prin sat

Pe lac

Pescarul de stridii

Ieșim (sau intrăm?) într-un lac imens. Apa se întinde până la orizontul fragmentat de siluetele kettuvallamurilor. Printre monștrii motorizați a căror siaje se întretaie haotic, zăresc luntrea unui pescar scuturată puternic de valuri. Este un pescar de stridii negre ce încearcă să le aducă în barca sa cu o cușcă de plasă fixată la capătul unei prăjini lungi, pe care o tot cufundă pe fundul apei. În această "supă de vapoare" pare anacronic și tocmai de aceea, autentic. La marginea unui plaur populat cu păsări negre ce stau cu gâturile întinse și aripile desfăcute în bătaia vântului, alți pescari întind un năvod iar la reintrarea pe unul din canale, două, femei de data asta, trebăluiesc cu cuștile după stridii.

E ora amurgului. Indiferent de longitudine, astrul incandescent apropiindu-se de orizont îndeamnă la liniște și la încetarea activității. Oamenii devin siluete, cocotierii devin siluete iar apa se transformă în aur topit, scânteind. În această atmosferă ne întoarcem în sat, trecând pe lângă o formidabilă barcă de curse. Keraliții sunt nebuni după cursele de bărci lungi și în acest scop au construit bărci speciale numite chandan vallam, în care trag alături, 80-100 de vâslași. Spectacolul acestor curse poate fi văzut în august, la încheierea musonului. Azi, frumoasa chandan vallam atrage doar privirea mea.

Chandan vallam

Alleppey o localitate fără prea multe tentații. Încheiem ziua la restaurantul de lângă  autogară, sub ventilatoarele ce încearcă să împrăștie zăpușeala. Nu mai vrem condimente. Alegem fried rice cu carne, respectiv legume și o bananalassi ca să stingă totul, acest atât de specific iaurt indian.

La ora 7:30 ne retragem în cameră. De la o geamie din apropiere se aude tânguită, chemarea la rugăciune a muezinului. Amplificată prin mijloace electronice, chemarea are forța de a ne intra în spațiul privat. Chiar prea mare forță. Mâine dimineață la cinci o vom auzi iar.

   

                                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - mai 2013 

<< - index - >>