<< - index - >>

       

Azi vom rămâne în Mysore.     
 
 
Masala dosha, o "clătită" ce învelește niște cartofi și două sosuri complementare
 
Luăm micul dejun în restaurantul hotelului vecin: lassi și masala dosa. Este mâncarea nordului, primul fel de mâncare pe care l-am consumat acum 6 ani când am ajuns în India. Orașul cu viermuiala lui nu ne atrage și hotărâm să explorăm Chamundi Hills. Pe vârful dealului ce domină orașul există un templu vechi de câteva secole închinat zeiței Chamundeshwari, până la care putem ajunge pe cele 1000 de trepte construite în 1659 de maharajahul Dodda Devaraja. O ricșă ne lasă la prima treaptă pe mijlocul căreia tronează o piuă de piatră cu pigment ocru și roșu. Nu e nimeni care să mai urce și nu cunoaștem ritualul așa că lăsăm în pace pigmenții și o luăm încetucul în sus printre niște căprițe blânde ce împestrițează locul. Pe frontul fiecărei trepte sunt zeci de puncte roșii sau ocru. Știu că undeva într-o insulă grecească există pe vârful muntelui un templu până la care, de pe malul mării, credincioșii urcă în genunchi pe panglica unui covor. Să fie bulinele colorate urmele degetelor celor ce au urcat în genunchi?
 
 
Prima treaptă
 
 
 
Fiecare sută este scrijelită pe coltul treptei aferente. Urcușul este susținut, mai mult, soarele arde deja și căldura ne moleșește. Un pic mai sus de treapta 600 șoseaua ce duce la templu intersectează scara și în acest loc întâlnim un vânzător de ananas. Are părul sur și tenul ânchis, pantaloni albi și cămașă bleu deschis. Îmi place figura lui blajină atât de mult încât comand un ananas îndeletnicindu-mă cu aparatul foto până ce bătrânul ni-l curăță, apoi îl mâncăm pe o lespede de piatră din foaia de revistă în care ni l-a livrat bucăți.
 
 
Vânzătorul de ananas
 
 
"Ambalajul" ananasului
 
Plecăm mai departe. La treapta 800 ne intersectăm din nou cu șoseaua. De data asta locul adăposteste o mică parcare animată de comercianți ce vând suc de trestie de zahăr, fructe, salate sau artizanat. Nu întâmplător s-au așezat aici. Ceva mai sus este uriașa statuie de piatră a bivolului Nandi, vopsită în negru și decorată cu flori. Ca să intrăm pe platforma statuii, trebuie să ne descălțăm ca pentru orice templu. Indienii aduc ofrande, se fotografiază sau lipesc monede pe trupul musculos al animalului sfânt.
 
 
Bivolul Nandi
 
 
Monede lipite pe Nandi
 
 
Gopura templului Chamundeshwari
 
Dăm gata și ultimele trepte și ne trezim într-o parcare animată. În fața noastră se înalță gopura sofisticată a templului Chamundeshwari. De data asta nu trebuie să ne mai descălțăm fiindcă multimea imensă ce își asteaptă rândul pentru a intra ne taie orice poftă de vizită. Mult mai interesant ni se pare spectacolul ofrandelor ce se oficiază în fața templului, pe un fel de altar ânchipuit dintr-un bazin scund de piatră de nici doi metri pătrați. În timp ce alături, pe o scenă, un grup de vreo 20 de femei interpretează cantece religioase, adoratorii vin la bazinul de piatră aducând ghirlande de flori, bețișoare parfumate, pulbere colorată, fructe și mai ales nuci de cocos. Cei mai mulți au câte o nucă întreagă cu care se întorc spre gopură, fac o scurtă rugăciune cu ochii închiși (sau poate adresează o rugăminte zeiței?) după care se întorc spre bazin și trosnesc nuca înăuntru de se face țăndări, împroșcând totul în jur cu laptele ei. În secunda următoare un puști sare în bazin și culege bucățile de miez de nucă pe care le pasează unui bătrân ce le strange într-un sac. Totul pare bine și frumos, atâta doar că nu sunt zece oameni care fac asta, ci sute. Imaginea acestui altar este dezolantă. Pe piatra șiroind de laptele nucilor de cocos, pulberea colorată se transformă în suc. Florile se mânjesc, fructele așișderea. Un talmeș balmeș vegetal, fără vreo valență estetică. Noroc că în panteonul hindus există și zeități distrugătore. O vacă sfântă prin natura ei își face loc prin mulțime și vine să mănânce de pe altar. Alege o ghirlandă de flori pe care o mestecă, floare cu floare, până ce o dă gata. Aceeași zei distrugători sunt prezenți sub forma unui foc ce mistuie miezul uleios al nucilor în timp ce credincioșii se perindă împreunându-și palmele a rugăciune, închinându-se și aprovizionând altarul. Un vițelus colorat cu roșu între cornițe și-a proptit fruntea lată în pulpa mea și mă împinge făcându-și loc. 
 
 
 
 
 
Altarul
 
 
 
Vacă servindu-se de pe altar
 
Din mulțime se detașează un bătrân zornăind niște monede într-o oală metalică. Un altul ne face semn să ne apropiem. Cu degetul muiat în pulbere roșie ne marchează pe frunte ochiul lui Shiva, apoi ne leagă la încheietura mâinii șnurul bicolor roșu-galben. Dăm un ocol templului la exterior și regăsim cele 1000 de trepte ce ne coboară în oras.
 
 
Plătim câteva rupii pentru o fotografie cu un tip pitoresc
 
 
Noi pozăm gratis
 
 
Trei ochi
 
 
Regatul maimuțelor
 
Petrecem restul zilei la hotel, citind The Time of India, ziarul strecurat pe sub ușă în fiecare dimineață. Încă de când am plecat de acasă, New Delhi era zguduit de demonstrații de stradă. Scânteia revoltei a pornit de la un viol petrecut într-un autobus. Ziarul dă detalii. Șase bărbați au încolțit un cuplu, legându-se prima data de băiat. Când fata i-a sarit în ajutor, cei șase au bătut-o și au violat-o timp de 40 de minute, după care au aruncat-o dezbrăcată din mers. Fata a ajuns la spital în stare critică, cu mațele pe afară și a fost transferată de urgență la un spital din Singapore. În prima fază medicii nu i-au dat voie să vorbească, politiștii aducând chestionare la întrebările cărora fata trebuia doar să răspundă cu da și nu. Departe de a avea psihicul distrus la fel ca și trupul, fata a refuzat chestionarele și a ținut să povestească totul cu o bogatie de detalii impresionantă. În minutele supliciului a memorat cum se strigau între ei și ce trăsături aveau. Acum cere ajutorul medicilor și a familiei: vrea să trăiască. Pe canalele TV aflăm știri de ultimă oră: starea fetei se agravează. Din cauza cangrenei a trebuit să-i fie scoase mațele iar acum, câteva organe au cedat. În Delhi, protestele continuă.
Incidentul scoate la iveală alte lucruri cutremurătoare. The Times of India descrie acțiunea unei politiste sub acoperire care reuseste sa cumpere un copil de la o doctorita, cu doar 1700$. Copilul este prezentat unei familii căreia i-a fost furată odrasla de pe veranda casei în timpul somnului de după-amiză dar din păcate nu a fost copilul căutat.
Închei seara cu o oră de internet în recepția hotelului Aishvarya. Mâine vom pleca în munți la Ooty și Munnar.

 

 Dorin Chiș - Oradea - februarie 2013 

 

                                      << - index - >>