Înapoi 

           Autobusul înaintează cu viteză mică, sacadat. Printre genele lipite încerc să văd ce se întâmplă: afară viscolește rar și înaintăm în coloană. Primul gând e că suntem înzăpeziți dar nu, autocarul oprește între niște pereți metalici și o ușoară senzație de vertij trădează faptul că plutim. Suntem pe un feribot? Traversăm Marea Marmara cu feribotul? Prietenii mei dorm duși așa că nu-i deranjez și cobor de unul singur să fac investigații.

            Mă strecor printre șirurile de autocare către o scară de metal ce urcă spre puntea superioară și după 5-6 trepte sunt în plin viscol. Feribotul s-a și desprins de țărm și izbit de deferlanți iese în larg cu un pronunțat tangaj. Sprijinit de balustradă fixez o vreme luminițele de la țărm, apoi cu mișcări de om beat  încerc să ajung pe puntea  înclinată la cabina-bar. Cald. Sunt tentat să iau un ceai dar n-am bani la mine. Din când în când ușa se deschide și prin golul creeat se strecoară câțiva fulgi alături de vre-un mușteriu, după care ușa antifonează cabina din nou. M-am dezmorțit așa că înfrunt puntea cu mișcări caraghioase și revin la autocar. Ai mei dorm încă și fiindcă lumea a coborât și sunt locuri suficiente, mă retrag spre spatele autocarului și mă lungesc pe două scaune libere: somn plăcut, legănat.

***

            Mă trezesc.  Autocarul a pornit motorul și lumea urcă.  Revin la locul meu și o găsesc pe Cosmina îngrijorată:

            -Unde ai fost?  Mike te caută de o oră prin tot vaporul!

            Bietul Mike! Mi-l imaginez stăbătând prin  viscol punțile înclinate, dar omul are stofă de marinar ... ar fi trebuit să fac cinste cu un rom.

            Plecăm mai departe pe roți. Ninsoarea transformată în lapoviță îngreunează mult circulația și cu cât ne apropiem de capitală traficul e tot mai dens. În ciuda celor trei benzi de circulație pe sens trecem Bosforul bară la bară și cu o oră întârziere ajungem în autogara Istanbulului de unde un microbus al companiei ne scoate în orașul nou.

            Pentru început dăm fuga la gară pentru a scăpa de bagaje. Sirkeci nu are serviciu „bagaje de mână”, în schimb există un safe automat unde ne putem încuia rucsacii. Deal. Consumăm o pizza peste drum și suntem gata pentru o nouă zi de hoinăreală. Din păcate lapovița s-a transformat în ploaie pe care vântul o face al naibii de rece. Împreună cu Cosmi optez pentru Topkapi în timp ce Mike cu Magda, sătui de muzee, vor să se plimbe prin oraș.  Ne dăm întâlnire la Sf. Sofia și o luăm fiecare pe drumul lui.

Topkapi, Poarta Salutului

            Așadar palatul sultanilor. Prin intermediul cărților de călătorie mi-am petrecut adolescența la bordul lui Hai – Hui așa că am mai fost la Topkapi cu Radu Theodoru și Puiu Olteanu: de astă dată sunt cu Cosmina și mai mult, pot chiar să folosesc aparatul foto. 10TL și intrăm. Pentru început ne lăsăm furați de colecția de calești cu forme elansate, cu gust colorate și meșteșugit lucrate. Deși au roți din lemn și suspensii din foi oțelite forjate cu barosul, ghicești în ele noblețea Mercedesului din zilele noastre. Ar fi o plăcere să le studiezi dar din păcate ele stau dincolo de peretele de sticlă iar noi ... în ploaie ... așa că ne strecurăm pe sub bolți spre bucătăriile palatului, ușor de detectat după uriașele hornuri în linie ce dau clădirii aerul unui transatlantic de la începutul secolului trecut. Odăi imense acoperite cu cupole din cărămidă. Cuhniile adăpostesc o colecție de faimoase porțelanuri chinezești, noi însă descoperim un calorifer fierbinte, mult mai tentant și gravităm în jurul lui ca aurolacii pe lângă gurile de ventilație. Nu suntem singurii: valuri, valuri de turiști rebegiți vin să se dezmorțească și în final cedăm locurile cu părere de rău. Față de calorifer porțelanurile sunt plicticoase rău și doar turiștii cu ochi oblici par să aprecieze desenele albastre ce le acoperă.

    Bucătăriile palatului

            În pavilionul alăturat sunt darurile primite de sultani, o colecție eteroclită de obiecte decorative având la numitor comun lucrătura prețioasă și relativa inutilitate practică. Cu totul remarcabile obiectele din argint.

  Argintărie

            Trecem în continuare prin Poarta Fericirii în ultima curte interioară ce adăpostește printre altele camera tronului și vistieria. Clădirile sunt frumoase, plăcute, cu vederi largi spre grădina – parc. Remarcabilă pictura murală, minuțioasă.

  Tavane

            Vizităm rând pe rând odăile ce adăpostesc și azi obiectele considerate de preț: flecuștețe ca de exemplu cărți, casete sau pumnale acoperite până la refuz cu pietre prețioase. Facem coadă pentru a privi un diamant baban de 84 de carate (Făuritorul de linguri) pentru achiziționarea căruia se povestește că sultanul a licitat împotriva vistiernicului său (ați ghicit cine a câștigat, nu?). N-am văzut niciodată atâta bogăție însă dintre toate acele minunății mi-au plăcut cel mai mult medaliile militare. Interesant să vezi toate aceste lucruri. Per ansamblu mi se pare un muzeu al nebuniei umane, bun să ne mai scuture nițel, să ne mai aducă cu picioarele pe pământ. Aici ajungi să realizezi completa inutilitate a puterii nemăsurate ... Pentru a ajunge sultan era esențial să fii primul născut, să nu ajungi să fii ștrangulat cu frânghia din mătase doar pentru a nu ridica pretenții, sau să stăpânești cușca aurită până să se stingă sultanul vremii. Abia apoi primeai cadouri tot felul de prostioare și locuiai într-un palat cu grădini frumos întreținute. Hai să vedem mai departe!

Cupola poleită

            Terasa oferă o priveliște magnifică asupra Bosforului, azi gri, umed și rece. Clădirea adiacentă e un restaurant luxos în care intrăm doar pe hol pentru a admira niște murături expuse estetic în borcane uriașe. Trecem la clădirea bibliotecii (azi goală), cu obloanele ei încrustate cu fildeș. Următoarea exagerare stilistică e o cupolă miniatură poleită cu aur, apoi o cameră îmbrăcată în faianță albastră, minuțios desenată cu motive florale. Am înghețat până-n măduva oaselor așa că mai mult decât toate odăile sultanilor, prețuim bucătăria cu caloriferul ei fierbinte de care ne lipim ca niște magneți.

            Mai departe vizităm o galerie cu picturi reprezentând portretele tuturor sultanilor, cu bărbi ascuțite, mustăți întoarse, turban și (nu toți) priviri sfredelitoare. Marii cuceritori reușesc să-ți oprească respirația doar privindu-te din pânza colorată, ultimii însă, sub mâna cărora imperiul s-a prăbușit, au figuri leșinate, moi. Continuăm cu galeria armelor, interesantă în felul ei. După forma iataganelor și greutatea satârelor intuiești imediat că pe vremea aceea măcelul nu era o metaforă și tulburător, printre săbiile „nemusulmane” descoperim sabia lui Ștefan așa cum o știm din filme și din cărțile de istorie. Imensă, dacă socotim că Ștefan era mărunțel. Lucrată din oțel de Toledo, se spune că a făcut minuni doar în mâna domnitorului. Cum a ajuns în palatul sultanilor de vreme ce Ștefan a fost un învingător? Unii susțin că a fost pierdută pe câmpul de bătălie de la Războieni, alții că a fost furată din Suceava în timpul campaniei lui Soliman Magnificul împotriva lui Petru Rareș.

Sabia lui Ștefan

            La harem, cât pe-aci să avem parte de o surpriză, dar ne aducem aminte că și la Open Air Museum am pățit la fel: cu toate că suntem în incinta unui muzeu la intrarea căruia am plătit bilet, pentru vizitarea părții considerate mai interesante trebuie plătit suplimentar încă 5 TL. Chestia asta ne irită și în semn de protest mergem să mai vizităm încă o dată caloriferul.

Sf. Irina

            Ultimul act se consumă în magazinul de suveniruri de unde nu cumpărăm nimic, apoi dăm piept din nou cu lapovița și frigul. Deviem la biserica Sf. Irina ce sprijină Poarta Imperială, principala intrare în palat. Fostă catedrală a Constantinopolului până la detronarea sa de către Aya Sofia, este biserica ce nu a fost niciodată transformată în moschee. Ironia sorții este că azi ea este folosită drept sală de concerte, probabil pe considerente acustice, și încercând să intrăm suntem martori la instalarea diverselor aparate pentru sonorizarea unui astfel de eveniment.

Ultima cină în Turcia: chiflă cu cașcaval și măsline

            Ne întâlnim cu Mike și Magda ce au bătut orașul. Ciudat, pe ei nu i-a răzbit frigul. Organizăm o oră de shoping prin bazar, apoi ne retragem pentru cină la un expres din preajma gării. Cald și bine! Mai avem 3 ore până la ora de plecare și e momentul să constatăm că în micul nostru univers s-au defăcut și s-au refăcut alianțele: în timp ce peste Cornul de Aur eu cu Mike văd ademenitor Turnul Galata, Magda și Cosmi nu disting decât rafalele reci și ploaie. Mike e persuasiv și cum 3 ore nu se prea scurg cu un ceai, pornim în cele din urmă spre Orașul Nou. Trecem podul Galata duhnind a pește și ne trezim printre clădiri cu 3-4 etaje, etalate pe o pantă serioasă. Urcăm cu gambele încordate și privirea la turnul ce ne călăuzește ca un far. Oau! Construcția nu e un copăcel ci un adevărat sequoia. Intrăm în holul-recepție și dăm să ne urcăm în lift cănd suntem avertizați că urcarea în restaurantul select din turn costă 10TL. Exasperant: abandonăm.

Galata Tower, turnul construit de portughezi

            Revenim la gară, ne descuiem rucsacii din safe și descoperim cu plăcere că trenul nostru e tras la peron. Fără să știm că Bulgaria e sub zăpadă ne cuibărim în cușetele calde și visăm că mâine vom ajunge în țară ...    

            Foto:  Dorin Chiș

                    Înapoi