Înapoi  - mai departe

          

            Dimineață la Selcuk. În cameră e încă rece: aparatura sofisticată n-a reușit să încălzească pereții vechii case. Ne regrupăm și urcăm la mansardă pentru micul dejun (inclus în preț). Atmosferă tihnită de concediu. Lângă noi, o familie de nemți are aceeași ocupație. Plăcut. Îmi imaginez cu ar fi aici vara, stând la umbra trestiilor din tavan, cu soarele năvălind prin ferestre. Deocamdată e invers, e iarnă, noros (suspect chiar de un abur umed) și plăcerea vine dinspre sobă. Mă simt din ce în ce mai bine, în contrast cu faptul că voiajul nostru e pe sfârșite. Tot cu părere de rău se termină și micul dejun și înainte de a părăsi mansarda tratăm cu gazdele noastre să ne țină bagajele până diseară, când ne vom întoarce de la Efes: nici o problemă.

  Mic dejun la Barim

            E momentul să achităm așa că scot o bancnotă de 50 TL pe care turcul o bagă în buzunar: probabil nu are să îmi dea rest acum.

            Ne întoarcem în camerele noastre dezmorțite, facem bagajele și în urma lui Mike iau cu asalt scara îngustă spre mansardă unde Mike se desculță și preia rucsacii:

            -Mai e ceva?

            -Mai trebuie să ne dea rest 20TL. I-am dat o bancnotă de 50 ...

            Mike explică (în engleză), turcul ascultă atent apoi râde sănătos. E vorba desigur despre o eroare, aseară am insistat pe faptul că 15TL e tariful pe cameră și nu pe persoană ... dar de data asta e vorba despre cu totul altceva:

            -Fifty not fifteen? întreabă Mike transfigurat

            -Yes, fifty, aprobă turcul râzând

            -Fiuuuu!!!! face Mike trecându-și mâna peste frunte ca pentru a-și alunga amețeala

            Mike este inginer chimist și psiholog în devenire însă în viața cotidiană este un mare actor și un suflet rafinat așa că nici vorbă de târguieli ca-n piață: onomatopeea simplă și gestul cu palma sunt folosite subtil pentru a arăta c㠄mica” confuzie ne cauzează probleme serioase.

            -Fiuuuuu!!! mai face Mike încă o dată, după care lansează o propunere indecentă: 35?

            La adăpostul scării întunecoase râd pe muțește în timp ce turcul bate palma pentru 40TL. Mike achită diferența și ieșim în stradă cu gurile la urechi. Fetele bănuiesc ceva, au auzit frânturi din conversație și îmi face o deosebită plăcere să le „povestesc” cum târguia Mike cu mâna la frunte ca ștergătorul de parbriz.

Drumul spre Efes ...

 trece printr-o livadă cu portocali

            Gata. Ce a fost, a fost, avem în față Efesul. Vechiul oraș e pitit printre dealuri, la 3 km de Selcuk. Biletul de intrare e binențeles 10TL dar după pățania de azi nu ignorăm șoseaua asfaltată ce duce în parcarea de autocare și apoi la chioșcul de bilete, ne abatem la o livadă de portocali (unde ne facem plinul) și printr-o gaură în gard ne strecurăm în secolul XI îHr. pe ulița mare a Efesului. Peste tot zac pietre fasonate, acum doar piese dintr-un uriaș puzzle, greu de dezlegat. Din nou amfiteatrul, strada pavată ce ducea în port și ademenitoare, biblioteca lui Celsius ce stă încă în picioare cu coloanele și statuile sale. Mozaicuri de piatră pe pardoseli, templul lui Hadrian cu detaliile fermecătoare, agora, Odeonul. În templul lui Hadrian descoperim un brâu de zvastici, vechi simbol solar, iar în jurul bibliotecii o grămadă de lespezi inscripționate. Deși o grămadă de piese zac împrăștiate în neorânduială, reconstituirile sunt lucrate cu mare pricepere și instalațiile moderne de iluminat sunt camuflate impecabil. Frumos Efesul, dar parcă mai autentic și mai grăitor Hierapolisul. Ieșim.

 

 

 

 

            Prânz asezonat cu portocalele culese din livadă. Pe vremea lui, Efesul avea ieșire la Marea Egee și ne încântă ideea de a ne muia degetele în apa sărată așa că pentru 2 Euro luăm un microbus ce ne lasă la Pamucak, o ministațiune de pe litoral. Debarcăm într-un camping pustiu și printre niște cocotieri ce dau un aer exotic locului ieșim pe plaja măturată de valuri. Suntem în centrul unui golf larg, nu foarte spectaculos, într-un peisaj dominat sonor de zgomotul talazurilor și șuierul vântului așa că ne plimbăm solitari cale de vre-o 2 km pe linia sinuoasă și efemeră a hotarului dintre apă și uscat.

Egeea la Pamucak

Odată cu înserarea luăm microbusul înapoi spre Selcuk. Mai avem de pierdut aproape 3 ore până la plecarea spre Istanbul așa că intrăm într-o cofetărie să gustăm renumitele budinci turcești (bune!), apoi batem micul centru holbându-ne la vitrine. Dăm peste o spălătorie dotată cu „kuru sistem” (dar nu apuc să fotografiez reclama fiindcă turcul iese deja să ne servească și cel mai simplu scăpăm cu fuga) apoi urcăm dealul spre zidurile cetății. Vizită scurtă la moschee și în final revenim la Barim de unde ne recuperăm rucsacii. Încă nu s-a făcut ora de plecare și mai jalim niște portocale din pomii de la marginea drumului, încercând să măncăm pe o bancă. E frig. În ciuda aerului de bombă, hotărâm să intrăm să ne încălzim la un ceai în restaurantul autogării. Câțiva turci joacă rumy la masa de lângă radiatorul electric și când ne văd că intrăm se ridică să ne cedeze cele mai calde locuri.

Budincile

   

Noaptea prin Selcuk

În sfârșit apare și autocarul și ne instalăm pentru încă o noapte de călătorie: vom închide bucla la Istanbul.

Foto: Michael Gheorghiu & Dorin Chiș

                    

Înapoi  - mai departe