Tisa hibernală

Waterwalker

23 ianuarie 2019 Comentarii (0) Caiac

Actiunea „JIVILI 2019”

În 2009, venind din Durmitor, descopeream localitatea Rijeka Crnojevica cu frumosul său pod său de piatră, cu superbele panorame asupra meandrelor râului ce alimentează lacul Skadar și nu în ultimul rând cu păienjenișul de șosele cu o singură bandă, invadate de vegetație, ce șerpuiesc prin peisajul carstic.

Drina 2017 cere o continuare!

Pe atunci nu aveam caiace, dar a fost dragoste la prima vedere cu acest loc sălbatic, foarte ofertant, dar totuși nealterat de civilizație și turism. Lacul Skadar … unul dintre ultimele locuri din Europa cu pelicani, cea mai mare rezervatie ornitologica din Europa, una dintre ultimele mlaştini de apa dulce din Bazinul Mediteraneean, cel mai mare lac din Balcani …

  • IMG_6945
  • IMG_6957
  • IMG_6964
  • IMG_6970
  • IMG_6974
  • IMG_6993
  • IMG_7000
  • IMG_7002
  • IMG_7003
  • IMG_7004
  • IMG_7015
  • IMG_7017
  • IMG_7020
  • IMG_7029
  • IMG_7042

Acțiunea „JIVILI 2019” se vrea o alternativă lacustră la Drina. Beneficiind de zilele libere de Paște și de 1 Mai tura ar fi posibilă în intervalul 26 aprilie – 1 mai din care drumul din țară până în Muntenegru durează o zi plină și la fel și cel de întors.

În scop turistic, cetățenii români pot intra în Muntenegru pe baza cărții de identitate valabile, având drept de ședere o perioadă de 30 de zile, de la data intrării. Cartea de identitate trebuie să fie valabilă minim 30 de zile de la data planificată de plecare din Muntenegru (http://www.mae.ro/node/3728).

Ziua 1 – 26 aprilie (vineri)

Prima zi e rezervată drumului de apropiere. Din Timișoara până în Rijeka Crnojevica prin Rezervația Naturală Deliblatska Pescara 🙂 și spectaculosul canion Rijeke Moraca sunt cam 640 de kilometri ce se fac cam în 11 ore, așa că toată ziua vom fi pe drum. Odată ajunși la Rijeka campăm la cort.

Ziua 2 – 27 aprilie (sâmbătă)

Dimineața încărcăm caiacele, parcăm mașinile și o pornim pe râu. Din Rijeka până la vărsarea în lac șenalul navigabil parcurge un larg defileu sinuos ce e inundat din perete în perete si invadat de plante de apă, apoi intrăm pe canale până la Tabăra 1 pe care o vom așeza într-o poiană de la baza unui deal stâncos de pe vârful căruia se poate panorama zona. Traseul (inclusiv o derivație spre o mica așezare – port) însumează cam 22 de kilometri, însă cei cărora nu le-a fost de ajuns pot să mai exploreze un mic lac din apropiere.

Ziua 3 – 28 aprilie (duminică)

Începem ziua ciocnind ouă roșii: e ziua de Paște! Traseul nautic are 28 de kilometri, așa că e ziua cea mai solicitantă. Strângem tabăra, ieșim pe canale în marele lac pe care facem cabotaj până la insula Beska pe care se află mănăstirea omonimă. „Pe drum” ne oprim pe o mică insulă ca să vizităm ruinele cetății Grmozur. Tabăra 2 o vom așeza pe plaja generoasă de la malul lacului, vizavi de insula Beska.

Ziua 4 – 29 aprilie (luni)

Strângem tabăra, vizităm mănăstirea Beska și o luăm înapoi. Ajunsi la coada lacului intrăm pe Moraca si asezăm Tabăra 3 într-o poiană, pe malul apei. Traseul are doar 22 de kilometri așa că cine are poftă poate să mai urce pe Moraca.

Ziua 5 – 30 aprilie (marți)

Strângem tabăra și coborâm pe Moraca. La ieșirea în lac vizităm ruinele cetății Tvrdava Lesendro, apoi intrăm temporar pe un râu ce alimentează lacul și în sfârșit facem cale întoarsă spre Rijeka prin defileul sinuos parcurs la venire. Traseul are 23 de kilometri. Campăm în Rijeka sau putem să ne mutăm la malul mării (drumul de 50 de kilometri este foarte frumos, oferind panorame asupra traseelor nautice din zilele precedente).

Ziua 6 – 1 mai (miercuri)

Cei ce nu sunt constrânși de timp pot să o mai lungească la mare. Restul fac cale întoarsă către țară.

Alte informații:

De data asta nu vor fi necesare cărucioarele pentru caiace.

Nici o tabără nu va avea sursă de apă potabilă așa că va trebui să cărăm în caiace întregul necesar (la nevoie ne mai putem aproviziona din localitățile de pe mal).

 

Lasă un răspuns