Mila 23 – Ivan Patzaikin / Alex Talambă /...

Sicilia

22 iunie 2015 Comentarii (0) Europa, Fără categorie

Islanda

Prima dată am citit despre Islanda într-o revistă de călătorie. Deşi profilul revistei presupunea reclama locului şi o anumită putere de persuasiune, articolul nu avea nci una din aceste calităţi, convingându-mă doar că în Islanda totul e scump şi că, pe lângă iarnă adevărată, în insulă pot găsi un hotel şic şi o piscină bună. Mai târziu am citit într-o revistă de fotografie un interviu luat unui fotograf care susţinea că sunt două locuri pe glob unde călătoreşte pentru a fotografia: Islanda şi Namibia. Părerea acestui fotograf m-a făcut să îmi închipui Islanda un loc fabulos, dar o căutare cu Google m-a descumpănit din nou. A treia oară am ascultat părerile unor oameni care fuseseră la faţa locului şi care lăudau insula fără rezerve, aşa că m-am hotărât să merg să văd cu ochii mei ceea ce nimeni nu a reuşit să îmi descrie. Acum ştiu că fotograful a avut dreptate. Sper ca impresiile cu care m-am întors să vă determine şi pe voi, ca într-o bună zi, să luaţi calea nordului.

ISLANDA

Islanda este una dintre acele destinații la care m-aș întoarce oricând.

 

Dar, hai să o luăm pe bucăţele. Cel mai uşor ajungi în insulă cu avionul şi asta înseamnă că începi cu Reykjavik. Capitala este un oraş frumos. Mic, aerisit, minimalist, simplu şi mai ales nelăsat în paragină şi fără mahalale. Clădirile simbol ale oraşului evidenţiază natura Islandei: piatră, gheaţă, corăbii şi monştrii marini.

 

Catedrala

Catedrala

Catedrala închipuind coloanele hexagonale de bazalt de care e plină insula

 

Sun voyager

Sun voyager

Sun voyager, o sculptură futuristă, din oţel cromat, mixând forma bărcilor vikinge cu osatura monştrilor marini.

 

Harpa

Harpa

Harpa, o sală de concerte cu o arhitectură unică.

 

Harpa: interior

Harpa: interior

Pereţii exteriori imită cristalele de gheaţă iar cei interiori, bazaltul negru, adică din nou elementele naturale preponderente pe insulă.

Astea ar fi obiectivele emblematice pentru Reykjavik. Locurile comune arată cam aşa:

 

  • Magazin pe strada principală
  • Cartier de locuințe
  • Clădire în oraș
  • Locuință
  • Clădire aparținând administrației
  • Aspect stradal
  • Arteră în centru

Cea mai simplă modalitate de a vedea insula este să închiriezi o maşină cu care să te deplasezi unde vrei. Nu e o distracţie ieftină fiindcă un automobil gen Ford Fiesta te costă cam 100Euro/zi, iar o maşină de teren cam 130Euro/zi, dar şi alternativa (autobusele) sunt scumpe. De fapt ajungi să te convingi destul de repede că în Islanda totul e scump, dar odată uşurat de bani eşti liber să descoperi:

 

O ţară a apei

Cascada Skogafoss

În Islanda am văzut cele mai impresionante cascade. Debitul râului e atît de mare încât coloanele de apă în prăbuşire se pulverizează dând impresia de praf, de particule solide.

 

O lume de gheaţă

Iceberg

Gheaţa apare atât pe uscat, ca gheţari alpini, cât şi în apă (iceberguri desprinse din limbile gheţarilor alpini).

 

O lume de piatră

 

Vik

Vik

Geologia insulei e marcată de vulcanism. Plajele cu nisip negru nu sunt o raritate.

 

O lume colorată

 

Zona lacului Myvatn

Zona lacului Myvatn

Apele izvoarelor fierbinţi depun cele mai colorate minerale.

 

O lume încă fierbinte

 

Izbucul Geysir

Izbucul Geysir

Cel mai fain gheizer care încă funcţionează este Strokur. Dedesubt e cald răăăăuuuuu, atât de cald încât apa se transformă în aburi. Până la suprafaţă canalul este lung şi strâmt astfel încât dopul de apă rece de deasupra reuşeşte să facă suprapresiune.În momentul în care aburul nu mai poate de cald şi se gândeşte să iasă la aer, apa din baltă începe să se umfle ca un buboi şi bolboroseşte ceva ce n-am apucat să înţeleg. Apoi, în buba clară apar aburii nervoşi şi gheizerul erupe aruncând apa la treizecişiceva de metri. Puţin, dacă ne gândim că marele gheizer (care nu mai funcţionează, fiind înfundat cu pietre) reuşea să o urce la 80m.

O lume a balenelor

islanda014

O lume a trollilor

 

Parcul cu trolli din Fossatun

Parcul cu trolli din Fossatun

Islandezii sunt interesanţi. Bisericile lor sunt goale, fiindcă nu se omoară după Dumnezeu. În schimb în proporţie de 80% îţi vor povesti că atunci când erau copii se jucau cu entităţi nevăzute, cu spirite ale naturii cum ar fi trollii (spirite ce trăiesc în stânci) şi pe care odată cu înaintarea în vârstă îşi pierdeau abilitatea de a le mai vedea.

aaopt12

Cărți islandeze

O lume veche

 

Clădiri tradiționale lângă Hofn

Clădiri tradiționale lângă Hofn

O lume a vulcanilor

 

Craterul Hvertjall (stins)

Craterul Hvertjall (stins)

 

O lume la marginea a două plăci tectonice

 

Falia Atlantică

Falia Atlantică

Marea falie de pe fundul Atlanticului iese la suprafaţă în insulă.

O lume a plajelor pustii

Plaja de la Vik

Plaja de la Vik

Ar mai fi multe de arătat. Cei ce vor toată povestea, o găsesc pe ProExpedition old: Islanda

Lasă un răspuns