Evora

Grecia 2.0

6 noiembrie 2018 Comentarii (0) Calatorii, Ungaria

Near Budapesta – Castelul Gödöllő

Gloria Imperiului Austro-Ungar se mai păstrează concentrată în câteva orașe sau domenii nobiliare, printre care și la Gödöllő, lângă Budapesta. Imaginile aeriene din Google Earth trădau faptul că fosta reședință a cuplului regal Sisi – Franz Joseph este o clădire de mari dimensiuni, cu un domeniu – parc pe măsură, așa că ne-am decis să mergem s-o vedem.

OK, Ungaria oferă multe când e vorba despre caiac, dar când vine vorba de obiective turistice se cam așterne liniștea. Periind siteurile cu top 10 obiective de vizitat mi-a atras atenția castelul Gödöllő

 

Ca mai toate domeniile nobiliare și peste castelul Gödöllő a trecut urgia comunismului. Ajuns cazarmă militară sovietică, apoi buncăr pentru Horthy Miklós, castelul și-a pierdut fastul și farmecul, dar „apa trece, și pietrele rămân” și după schimbarea regimului castelul a rămas în picioare.

Restaurat, chiar dacă nu în totalitate, castelul poate fi vizitat în scop turistic la fel ca vărul lui din Austria, Schönbrunn.

Clădirea a fost renovată în spiritul epocii. O mare parte din lucruri și din mobilier s-au pierdut, dar interiorul mai păstrează încă piese originale.

Câteva încăperi, precum și sala de bal de deasupra intrării ilustrează destul de convingător fastul de odinioară, restul pieselor disparate fiind prezentate în manieră muzeală.

Restaurarea a început prin anii `90 și încă continuă, una din aripi fiind încă în lucru. Chiar dacă parcul din spate pare mai puțin băgat în seamă, uriașul spațiu verde îmbie la o plimbare relaxantă.

Categoric, Gödöllő e departe de Schönbrunn, dar pentru Ungaria este un obiectiv plăcut, chiar surprinzător aș spune. Înafara castelului localitatea nu are prea multe de oferit, dar pasionații de grădinărit pot face o oprire la serele Sieberz, un fel de „supermarket” pentru plante.

Alte imagini:

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lasă un răspuns