Mila 23 – Ivan Patzaikin / Alex Talambă /...

Galicia, tărâm celtic, tărâm iberic – Florin Drăghici

29 iunie 2015 Comentarii (2) Recenzii

Puiu Olteanu – Spre sud, tot mai departe

Spre sud, tot mai departe

 

 

Puiu Olteanu este unul din cei ce au jurat „cu jurământul cumplit al bătrânilor corăbieri„ că nu-și va abandona visele. La 16 ani visele lui erau intim legate de navigație iar jurământul a fost făcut cu picioarele udate de valurile mării, în plină epocă comunistă în care aspirația de a călători figura pe lista ereziilor.

Pasionații de yachting și vele știu că jurământul a fost respectat. Pentru cine a dormit cu „cărțile mării„ sub pernă (Radu Theodoru – „Cu Hai Hui 2 spre sud„, „Din nou pre sud„, „Croazieră contra cronometru„, „În luptă cu valurile„) numele lui este o legendă fiindcă Puiu Olteanu a fost secundul scriitorului pe puntea lui Hai Hui 2, yachtul croazierelor românești în mările din sud-estul Europei.

Cu detașarea conferită de scurgerea câtorva zeci de ani, azi, același Puiu Olteanu (dar totuși altul) își pune sufletul în palmă în fața cititorilor prin volumul „Spre sud, tot mai departe„. Având un stil oral ce amintește de Ion Creangă, navigatorul reia din punctul său de vedere croazierele anilor `80, permițându-și să divulge chestiuni de culise pentru a readuce în limitele adevărului episoade transmise dealungul timpului prin „telefonul fără fir„. Mai mult, din postura de dirijor al acțiunii edulcorează povestea apropiindu-se iar de savurosul Creangă cu aduceri aminte ce dovedesc că trecerea anilor nu i-a slăbit simțul umorului. Se spune că prima carte e grea datorită tentației de a povesti totul. Acest prim volum, căruia autorul speră să-i mai adauge altele, ne conduce cronologic prin aventuri subpământene în peșterile din Munții Apuseni, prin cataractele Oltului înainte de a fi regularizat, prin Marea Neagră, Marea Marmara și Egee, ajungând din aproape în aproape la visul circumterestru pe care sperăm să-l regăsim în volumul viitor. În filele cărții întâlnim personaje reale care autentifică povestirea împrumutându-i valențe istorice, în timp ce trăirile personale își găsesc refugiul în trimiteri la celebre opere literare ce parfumează lectura.

Dar acțiunea nu e totul. Fără pretenția de a deține adevărul absolut autorul își expune propriile puncte de vedere în chestiuni mai mult sau mai puțin filosofice. Ancorate în perseverență, tenacitate, optimism rațional și bunătate umană ele recomandă cartea tinerilor cărora de altfel le și este dedicată, ca iubitori ai aventurii.

Dorin Chiș

Coordonator al Colecției „Călător„

2 Responses to Puiu Olteanu – Spre sud, tot mai departe

  1. adria boros spune:

    O carte exceptionala, care iti deschide noi perspective!

  2. diana spune:

    „aventura înseamnă în primul rând altruism, dăruire, înțelegere, suflet în palmă, omenie, prietenie […]”

    Autorul m-a cucerit prin sinceritate. În-„Spre sud..” e duioșie.. dar și fermitate. „Dincolo de orizont” ajungi doar când se maturizează curajul: autorul a fost acolo și ne șoptește că merită. Mie mi-a dat senzația confortabilă ca cineva mi-a furat gîndurile și le-a formulat.. Mă întorc adesea la pasajele subliniate în cărțile domnului Olteanu și îmi apar simple asemeni adevărului.

Lasă un răspuns