8. Manual de călătorie – Diversitatea. Organizarea obiectivelor

10. Manual de călătorie – Bugetul

8 decembrie 2018 Comentarii (0) 6. Organizarea pe zile, Planul

9. Manual de calatorie – Organizarea pe zile

Organizarea pe zile

În această fază avem o listă de obiective la grămadă și e cazul să facem puțină ordine. Cu ochii la hartă vom stabili ordinea lor de parcurgere și pe baza experienței sau la libera inspirație va trebui să le distribuim pe zile.

Pont: pentru a reuși va trebui să lucrăm cu creionul pe hârtie. Rezultatul acestei operații va fi o diagramă. Cuvântul poate să vă sperie, mai ales dacă profesia Dumneavoastră nu vă obligă la muncă de birou, dar veți vedea în cele ce urmează că lucrurile sunt simple.

Ceea ce am denumit pompos „diagramă” va fi un tabel ce va umple o coală de format A4. Capul de tabel va avea patru coloane denumite astfel: număr, data, zi din săptămână și activitate. În coloana „Număr” veți numerota fiecare linie a tabelului, începând cu 1 (fiecare linie fiind atribuită unei zile din cadrul călătoriei). În coloana „Data” veți completa secvențial fiecare linie cu data din calendar (nu e nevoie decât de numărul zilei). În coloana „Zi din săptămână” veți atribui fiecărei linii inițiala zilei din săptămână, corespunzător datei: D (duminică), L, Ma (marți), Mi (miercuri), J, V, S. În ultima coloană, „Activitate” veți enumera activitățile programate în acea zi (de exemplu, „zbor Budapesta-Porto, vizitarea librăriei Lello”). Hai, că nu e greu!

Aplicație: călătorie în Portugalia.

Având fixate capetele itinerariului în cele două orașe din care aveam zborul, m-am apucat de diagramă. Cu ochii la harta Google pe care am marcat obiectivele, le-am înșirat în tabel în ordinea în care ele se înșiruiau de la Porto până la Lisabona.

Nr. Data Zi Activitate
1 30 S Zbor Budapesta – Porto
2 31 D Porto
3 1 L Guimarães
4 2 Ma Aveiro
5 3 Mi Tomar, Batalha, Alcobaca, Alvados
6 4 J Peniche, Obidos, Lisabona
7 5 V Lisabona
8 6 S Sintra
9 7 D Lagos, Portimao
10 8 L Lisabona. Zbor Lisabona – Budapesta.

 

Reglajul fin (optimizarea)

Având stabilit itinerariul pe zile, e cazul să ne gândim dacă vom avea timp pentru toate. Această fază este una de mare finețe fiindcă de măiestria de care dăm dovadă acum va depinde dacă viitorul periplu va fi o cursă contra cronometru sau o călătorie relaxată, pregătită chiar și pentru neprevăzut.

Provocarea este de a obține o distribuție credibilă a obiectivelor pe zile, astfel încât deplasarea de la un obiectiv la altul să poată fi făcută în timpul alocat iar timpul alocat fiecărui obiectiv să fie nici prea scurt, nici prea lung. Toate aceste lucruri necesită experiență și vă vor da bătăi de cap. Dacă până aici a fost muncă brută, de informare, acum va fi vorba de metodă și de imaginație.

Fiindcă în cursul călătoriei va fi nevoie să schimbați localitatea sau orașul, în această fază trebuie să vă orientați asupra timpului necesar pentru a ajunge dintr-o parte în alta. Dacă ați fost conștiincioși și v-ați făcut temele în faza de „familiarizare cu geografia locală”, ar trebui să cam știți dacă între două localități aveți cale ferată, autostradă sau, în cazul distanțelor mari, curse aeriene. Ideal ar fi să găsiți siteurile operatorilor locali de transport și să vă alegeți cursa cu care doriți să călătoriți, marcând în dreptul localităților din tabel ora de plecare și de sosire (ex: Porto 08:36 – 09:42 Aveiro), dar dacă nu găsiți, puteți aproxima timpul măsurând distanța dintre localități în Google Maps și socotind pentru autobuz și tren inter regio o viteză medie de 30km/h.

Dacă această operație vi se pare prea grea sau obositoare, fie vă lăsați în voia sorții, fiind deschiși să vă mulțumiți cu ceea ce veți găsi la fața locului, fie căutați itinerarii gata făcute de specialiști pe care siteurile agențiilor de turism le oferă gratis pe siteurile lor. Chiar dacă nu vor atinge exact obiectivele selectate, ele sunt corecte și gata optimizate.

Pont: găsirea informațiilor

Prin specificul său, călătoria cu trenul este cea mai predictibilă. Dacă itinerariul ales se suprapune peste harta căilor ferate, alegerea călătoriei cu trenul vă va oferi cea mai simplă și mai ușoară posibilitate de informare, prin consultarea siteurilor operatorilor feroviari.

În țările dezvoltate, cursele de autobuz se apropie de rigoarea curselor feroviare, dar informarea este îngreunată de faptul că există o mulțime de companii ce operează în areale restrânse, deplasarea dintr-o zonă geografică în alta necesitând mereu descoperirea operatorului local de transport.

Cursele de feribot sunt de asemenea bine reglementate, siteurile companiilor oferind orarul acestora. Dacă este vorba doar despre traversarea unor râuri, lucrurile sunt relativ sigure, dar dacă e vorba despre traversarea unor porțiuni pe mare e bine să luăm în calcul posibilitatea condițiilor meteo nefavorabile (furtuni) ce pot duce la anularea curselor.

Aplicație: călătorie în Portugalia.

O scurtă căutare pe Google cu cuvintele cheie „railway portugal” m-a condus la portalul www.cp.pt . Având variantă în limba engleză siteul a fost ușor de folosit. Consultarea în prealabil a hărții căilor ferate m-a convins că  majoritatea obiectivelor erau deservite de operatorul feroviar, așa că am trecut la căutarea punctuală a curselor, trecând timpii în diagramă.

Pentru mănăstirile Batalha și Alcobaca, ce nu se înșirau dealungul căii ferate, trebuia să găsesc curse auto. Siteul „Trip Advisor” oferă informații pertinente în domeniul călătoriilor și introducând în fereastra Google cuvintele „trip advisor bus portugal” am găsit la pagina „Portugal: Trains and Buses – Trip Advisor” (https://www.tripadvisor.com/Travel-g189100-c94024/Portugal:Trains.And.Buses.html) ce oferea o sinteză a transportului public în Portugalia, cu identificarea pentru zona Batalha – Alcobaca a operatorului RODOVIARIO DO TEJO (www.rodotejo.pt). Cu ajutorul noului site aveam informații complete privind timpii de călătorie de la un obiectiv la altul și coroborând informațiile am tras câteva concluzii:

  1. Chiar dacă mărunte, obiectivele din zilele 5 și 6 sunt prea dense. Multiplele transferuri de la unul la altul necesită timp și sunt condiționate de orarul curselor, nu întotdeauna în concordanță cu preferințele noastre.
  2. Coasta sudică cu obiectivele Lagos și Portimao e prea îndepărtată, necesitând călătorii prea lungi.

                Cu discernământ și imaginație am rezolvat prima observație renunțând la Tomar și scurtând vizita în Aveiro (unde consultarea ghidului tipărit mi-a relevat faptul că nu sunt multe de văzut), în favoarea vizitei în Parcul Natural Serras de Aire e Candeeiros și a mănăstirilor Batalha și Alcobaca.

                Având programată deja o descindere la coasta oceanului în zona Peniche, am renunțat la îndepărtatele Lagos și Portimao, alocând ziua unei vizite în Evora, localitate montană bine cotată ca obiectiv turistic și mult mai accesibilă din Lisabona. Cu acestea, noua diagramă arăta așa:

 

Nr. Data Zi Activitate
1 30 S Zbor Budapesta 15:20 WIZZ 17:55 Porto
2 31 D Porto
3 1 L Porto 10:20 tren 11:33 Guimarães
4 2 Ma Guimarães 08:48 tren 10:00 Porto

Porto 15:05 tren 16:12 Aveiro

Aveiro 17:50 tren 20:08 Leiria

5 3 Mi Leiria 07:30 bus 08:24 Alvados (Parcul Natural Serras de Aire e Candeeiros)

Alvados 13:55 bus 14:38 Batalha

Batalha 17:30 bus 18:00 Leiria

6 4 J Leiria 08:50 bus 10:13 Alcobaca

Alcobaca 12:15 bus 12:35 Nazare

Nazare 15:05 bus 16:52 Peniche

7 5 V Peniche 12:30 bus 13:05 Obidos

Obidos 17:35 tren 20:12 Lisabona

8 6 S Lisabona tren Sintra tren Lisabona (trenurile sunt dese, nu e nevoie de repere orare)
9 7 D Lisabona 09:52 tren 11:26 Evora 19:06 tren 20:36 Lisabona
10 8 L Lisabona. Zbor Lisabona 19:40 WIZZ 00:15 Budapesta.

 

 

Lasă un răspuns