Marius Chivu – Trei săptămâni în Anzi

Despre Brooks Jensen, cu dragoste

1 septembrie 2017 Comentarii (0) Australia si Oceania, Recenzii

Cu Bill Bryson, de cealaltă parte a lumii

L-am descoperit pe Bill Bryson citind „De cealaltă parte a lumii”. Cumpărasem cartea atras de subiect, căci numele autorului nu-mi spunea absolut nimic, însă înainte de-a o termina l-am adăugat pe Bryson pe lista mea scurtă, nu la scriitori preferați ci la cei a căror noi apariții merită să le urmăresc (de atunci mi-am mai luat două!).

Bryson este unul din puținii autori care ar putea să scrie o carte despre Australia din camera lui, nerenunțând la pijama și la papucii de casă. Și totuși, pentru volumul  „De cealaltă parte a lumii” a intreprins nu mai puțin de șase călătorii în cel mai îndepărtat continent. Degeaba. Dacă credeți că substanța cărții e urmarea acestor călătorii vă înșelați. Bryson are un adevărat talent de a sintetiza și de a prezenta cu adevărat atractiv ceea ce au scris alții. De la un capăt la altul cartea e plină de informații extrase, nu din realitățile pe care cu siguranță le-a experimentat, ci din alte cărți. În acest punct probabil că sunteți deja suficient de contrariați așa că revin și recunosc că experiența lui directă cu privire la Australia apare, pe ici pe colo, în pasaje delicioase scrise cu un umor nebun, autentic și de cea mai bună calitate. Citind „De cealaltă parte a lumii” aveți șansa de a izbucni în hohote necontrolate ce îi vor îndreptăți pe cei de lângă Dvs. să vă arunce priviri întrebătoare.

Așadar o carte ușoară, care vă va face să vă simțiți bine, potrivită pentru vacanță sau pentru perioadele negre. Recomand.

Lasă un răspuns