Întâlnire cu constructorii de bărci

2 aprilie 2023 Comentarii (0) Expozitii

Muzeul corăbiilor vikinge

Roskilde – centru

Dacă ai dat gata Copenhaga și mai ai măcar o jumătate de zi la dispoziție (preferabil prima jumătate), merită să dai o fugă (30 de kilometri) până la Roskilde, fosta capitală a Danemarcei. Dincolo de faptul că e un mic orășel liniștit, cu principala stradă închisă circulației auto, deci pietonală, cu o catedrală gotică realmente impresionantă (datând din 1275) și căsuțe cochete în curțile cărora ți-e mai mare dragul să privești, Roskilde se poate mândri, pe bună dreptate, cu Muzeul corăbiilor vikinge.

Roskilde – catedrala
Roskilde – casele

Ideea muzeului și baza de pornire au fost cele cinci corăbii vikinge descoperite în 1969 în mlaștinile fiordului Roskilde. Principalul corp al muzeului expune aceste nave destul de bine conservate, împreună cu cele găsite ulterior, în anii 1990, printre care Roskilde 6, cea mai mare navă de război găsită vreodată, de 36m lungime.

Drakkar recuperat din mlaștină (anul 1070)
Cea mai mare navă de luptă – Roskilde 6, 36m

Nu-i vorbă, relicvele amintite arată bine și sunt puse în valoare corespunzător, însă dacă muzeul s-ar fi redus fost la atât, nu m-aș fi obosit să scriu. Ce mi s-a părut remarcabil și demn de evidențiat e conceptul mult mai modern de muzeu, dincolo de simplă vitrină a trecutului, căci așa cum mumiile egiptene sperau la o nouă viață, la Roskilde corăbiile vikingilor se nasc din nou și mai mult, se nasc pentru a trăi. De fapt muzeul corăbiilor nu se reduce la o simplă clădire, ci e un fel de „sat” așezat pe malul apei, având propriul port ce adăpostește o colecție de nave scandinave, propriul șantier naval în care prin metode tradiționale se reconstruiesc în zilele noastre vechile drakkare, precum și o mulțime de ateliere în care vizitatorii pot construi o mică bărcuță, pot fi costumați și invitați să experimenteze viața de viking încăierându-se între ei cu arme tradiționale, sau pot experimenta navigația formând echipaje și ieșind cu o navă tradițională în larg.

Fă parte din echipajul unui drakkar…
… și ieși cu el în larg
colecția de nave scandinave
Tehnici tradiționale de marangozerie
Unelte
Piese „de-a gata”
„Magazinul” naturii
Atelierul celor mari
… și celor mici!
Fă și tu o bărcuță!

Lasă un răspuns